Niște bloagări de pe la noi, nu contează care, s-au apucat să facă reclamă la un site care vinde chei de licențiere pentru sisteme de operare gen Windows 10, aplicații gen Microsoft Office sau diverse jocuri de pe la Steam.
Până aici nimic greșit sau ieșit din comun, doar că pe site-ul respectiv licențele în cauză costă și de 20 de ori mai puțin decât la sursă.
Licențele în cauză sunt legitime, nu sunt piratate, dar vânzarea lor și utilizarea nu sunt tocmai legale.
De ce spun asta?
Păi cum ar putea un distribuitor să-ți vândă o licență legitimă la un preț cu 20 de ori mai mic decât cel cu care teoretic o achiziționează?
Nu poate… teoretic.
Totuși unii au găsit o metodă o portiță ca să vândă astfel de licențe fără să explice cumpărătorului ce cumpără de fapt.
S-a umplut internetul de astfel de site-uri în ultimul an și astfel de indivizi găsești și pe eBay și pe Amazon, iar schema nu e nouă pentru că încă de acum 10 ani erau pe DHGate chinezi care vindeau astfel de licențe…
Probabil vă întrebați cum pot licențele astea să fie și legitime și ilegale în același timp așa că o să vă explic mai pe îndelete.
Există firme și instituții de pe afară care fac contract cu Microsoft pe un volum de licențe. Să zicem că o firmă mică are nevoie de 68 de licențe, însă în contractul cu Microsoft primește 100 plătind un tarif fix, LUNAR, pe licentele respective.
Folosind doar 68 rămâne cu 32 pe care teoretic le plătește și nu le folosește. Practic, ori c-ar folosi 51, ori 99 tot același pret ar plăti față de Microsoft.
Așa că un patron mai lacom, sau un sysadmin care se crede nițel mai deștept se apucă de bișniță și scoate la vânzare licențele pe care nu le folosește firma, deși are o clauză în contractul cu Microsoft care-i interzice în mod explicit să facă lucrul ăsta.
Ăia de la Microsoft cunosc practica asta, dar nu se grăbesc să facă prea multe în privința asta pentru că preferă mai degrabă ca cineva să plătească pentru licențele respective decât să aiba peste 60% din utilizatori cu licențe pirat cum s-a întâmplat cu versiuni mai vechi de Windows și Office.
Oricum, practica asta are anumite riscuri.
Pentru firma care vinde licențele respective există riscul unui audit din partea Microsoft și a unei amenzi pentru incălcarea clauzelor contractuale.
Evident, într-un astfel de caz, toate licențele vândute trebuie să fie anulate, iar asta e unul din riscurile pe care trebuie să și le asume cumpărătorul.
Apoi, dacă cumpărătorul e persoană juridică există și în cazul lui riscul unui audit din partea BSA, audit care într-un astfel de caz se poate lăsa cu o amendă considerabilă.
De asemenea, firma sau instituția care plătește pentru licențele respective poate să se închidă din diverse motive sau să facă upgrade la altă versiune a sistemului de operare și astfel să se anuleze toate licențele anterioare.
E drept că mai există pe piață și licențe OEM sau licențe procurate în urma reciclării unor componente hardware.
Astfel de licențe sunt legitime și se pot înregistra pe site-ul Microsoft de către cumpărător, dar de regulă acestea sunt mai scumpe și mai greu de găsit. Ba mai mult, dacă vânzătorul nu oferă suficiente detalii privind proveniența licenței, e greu să de distingi de cele despre care am vorbit mai sus.
Acuma, după o introducere atât de lungă e musai să întreb pentru că zău că nu prea înțeleg cum stă treaba aici.
E chiar așa de foame în blogosferă încăt facem reclamă la orice, chiar și la licențe semi-legale de 10 euro sau ne luăm cititorii de proști pentru că suntem convinși că majoritatea or să creadă că ceea ce recomandăm noi e the next best thing?
Din comentariile de la postări, eu unul am înțeles că cititorii nu sunt chiar așa de proști, s-au prins de schemă sau știu bine la cel fel de licențe fac reclamă respectivii și le-au repoșat acest lucru.
Oare ce-o să urmeze? Reclame la forex și cazinouri? Ah! Stai că de asta s-au apucat deja vlogării deci pe piață au mai rămas pastilele de slăbit și alea de mărit pula…
Abia aștept advertorialele cu link de afiliat…
Între timp, puteți să cumpărați Windows 10 și Office legal și legitim în același timp: