despre criza

Nu am mai scris o perioada lunga de timp. Motivul l-am explicat aici si nu am sa-l mai repet.

In ultimele 6 luni cuvantul pe care-l aud cand ma trezesc, cand ma pun sa mananc, cand ma duc la baie, cand dorm cand … e criza. Toata lumea vorbeste de criza, se plange de criza, face glume pe seama crizei. Si totusi ce e criza? De unde a venit?

Pai, criza dupa parerea mea, nu e intamplatoare, nu a survenit aleatoriu. In primul rand este o criza a snobismului, o criza artificial si special creata pentru ca, toti cocalarii si pitzipoancele care, in vocabular, la litera M au subliniat cuvantul mall si nu munca.

In vest, o mare parte a populatiei tarilor dezvoltate este afectata din ce in ce mai greu de criza, in Romania aproximativ 2 milioane vor fi afectati profund de criza, o cifra infima in comparatie cu vestul Europei.

In Romania, statul este in criza. Daca pana in 2008 au fost fabrici de privatizat/vandut pe comisioane mari si rezervele naturale au fost donate incalcand flagrant constitutia, cu acordul tacit al guvernului, parlamentului si presedintelui, din 2009 statul incepe sa intre in faliment.

Azi, Basescu, s-a dus la Viena, in urma cu cateva zile a fost la Bruxelles, ca sa ceara bani pentru salvarea companiilor straine, pe cand noi, cei care investim in Romania suntem lasati singuri cu spitele de la umbrela in asteptarea furtunii.

Indiferent de situatie, datorita experientei acumulata in ultimii 19 ani eu zic ca unii dintre noi care ne trezim dimineata sa facem altceva decat sa dam o tura prin mall vom supravietui crizei.

Si ca tot am zis despre stat, de ce sa nu si dezvoltam. Populatia actuala a Romaniei este de aproximativ 16 milioane de oameni. Pana spre sfarsitul anului va creste cu 1 milion cel mai probabil datorita repatrierii acelor rromani care ne fac mandri ca avem in buletin aceeasi cetatenie cu ei. Bineinteles ca, acei 16 milioane sunt asigurati social, au drept la pensie, somaj, medicamente compensate si multe altele. Ok, multi ar spune ca asta este un lucru normal, cand de fapt este anormal. E ciudat cum doar in Romania, marii economisti ai tarii vor ca tara sa fie capabila sa faca investitii, sa aiba excedent bugetar, si din PIB sa fie asigurate social 16 milioane de persoane, in situatia in care in sectorul privat lucreaza in jur de 4 milioane de cetateni, acestia fiind singurii contribuabili din tara. Si cum cireasa nu era pusa pe tort, azi, FMI a dat in vileag toate aberatile unor impostori care se considera ministri si a anuntat ca vom avea cel putin 800.000 de someri pana la sfarsitul anului.

In aceste vremuri, in Romania, cat si in restul lumii capitaliste, aceasta criza vine sa intareasca ideea de esec al capitalismului. Sistemul capitalist da faliment mai mult sau mai putin artificial. Mai devreme am vazut pe B1 la Nasu, probabil singurul talk show direct si responsabil din Romania o dezbatere legata de teoria conspiratiei si adevarul despre criza.

Am sa intru mai profund in subiect in postarea urmatoare, deoarece e ora 00:32, sunt racit de 3 zile si ma simt ca dracu.