Despre cele doua Sibiuri si Cenzura Primariei

Cenzura Primariei – acest titlu mi-a atras azi atentia in Sibiu Standard. Directorul de la Muzeul Astra, Corneliu Bucur a declarat ca reprezentatii primariei Sibiu a interzis altora sa vorbeasca de Targul de turism de la Berlin. Stirea e scurta si insuficient dezvoltata. Celelalte ziare nu pomenesc de asta. Este inca un exemplu cum Primaria Sibiu duce o politica de control al informatiilor fie ele pozitive sau negative. Cele negative sunt ascunse sub pres, si daca reusesc sa apara, rapid apar si amentintarile pana se ingroapa povestea. Iar pentru informatiile pozitive trebuie spuse doar cu citate din conducatorul iubit Iohannis, ca de…cultul personalitatii.

Mi se pare interesant cum reuseste Primaria Sibiu acest control informational fara sa cotizeze la ziare ci prin simple amenintari voalate de taiere a jurnalistilor de la fluxul informational sau prin amenintari indirecte prin sefii acestora.

O politica de imagine bine dusa de primaria Sibiu care a profitat de banii disponibili in 2007 pentru a cladi o imagine idilica institutiei si conducatorilor. Dar cei ce au mers la Primarie sa isi rezolve problemele stiu prea bine ca mentalitatea de birocrati, tratamentul discriminatoriu si alte abuzuri sunt omniprezente. Doar ca unii se uita doar la centrul frumos decorat la fatade si pavimente…..si nu vad realitatile.

Ma gandeam cand mergeam pe strada ca avem deja doua Sibiuri. Un Sibiu-Hermannstadt al lor, al unei clase elitiste in jurul lui Iohannis formata din sasi si oameni de afaceri romani aserviti. Un Sibiu-Hermannstadt central, vizibil in 2007, promovat ca Sibiu, desi Sibiul e mai mult decat centru. Si apoi avem un Sibiu al cartierelor de blocuri, al drumurilor gaurite, al mizeriei si saraciei, al frustrarilor, al marginalizarii si ne-promovat pentru turisti.

Doua Sibiuri in acelasi oras. Si Primaria continua sa ajute la contructia acestei dihotomii urbane. Deja Sibiul-Hermanstadt e inchis asa cum acum peste o suta de ani Cetatea Rosie era inchisa. E frumos sa privesti spre trecut dar nu trebuie sa ne intoarcem acolo. Exemple ca asa se vrea sunt multe. Imi va ramane mereu in minte o discutie cu un consilier local FDGR care imi „explica” cum tiganii nu ar trebui lasati in Sibiu, cum ar trebui inchi orasul pentru toti saracii atrasi de mirajul Sibiului. Sunt doua Sibiuri si evident nu e bine, desi inerent si eu m-am plasat deja in Sibiul blocurilor. Tu ce in Sibiu traiesti?

UPDATE: Dupa postarea acestui articol sora mea mi-a trimis link la un articol scris de ea in mai anul trecut pe aceeasi tema in Revista Transilvania. Este intitulat Sibiul branzei sau Sibiul lui Cioran