De ce se urasc jurnalistii sibieni?

Adesea vad in intalniri sau prin postari pe site-uri ca multi jurnalisti sibieni se urasc de moarte unii pe altii. Si nu e doar o invidie profesionala, ci de multe ori o ura inexplicata. Se arunca comentarii ale unor jurnalsiti pe site-ul altui ziar si invers. Se injura, se blameaza profesionalismul, se critica oamenii nu informatiile.

Vad adesea aceste lucruri si nu inteleg. In alte parti din tara jurnalistii ies cu totii la bere, sunt prieteni. Da, sefii lor se bat pe tiraje, publicitate si surse de bani, dar nu jurnalistii. Pana la urma ei sunt doar angajati a unor institutii media. De ce le e oare multora atat de greu sa se apreicieze si sa se sprijine reciproc?

E drept ca sunt si cazuri pozitive in presa sibiana, dar nu destule. O mare parte sunt cum i-am descris mai sus. Anonimatul sub care posteaza pe net cred ei ca le da o aura divina, in fapt meschina, mai ales cand critica profesionalismul cuiva. Daca ar fi sa analizam stirile si materialele de presa din presa sibiana alaturi de profesori de jurnalism ati vedea de multe ori ce varza este. Dar pana la urma eu unul ii inteleg pe jurnalisti ca sunt mult mai putini in redactii decat e necesar. Ii inteleg ca au de scris mult prea mult intr-o zi decat uman e posibil. Si de aceea documentarea nu mai poate fi mereu cea mai buna. Nu e vina lor, e vina directorilor si patronilor de presa care vor mult, repede si bine. Cam imposibil. Si atunci erori apar. Dar peste tot apar in presa erori. Si atunci oare de unde ura asta intre jurnalisti? Doar toti gresesc cateodata deci….

4
Lasă un răspuns

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Anonymous

Mai Calin, parca nu cunosti presa locala in general si pe cea sibiana in special. Pai cine pe cine sa se urasca? Cei care nu isi iau leafa pe cei o iau? Cei care isi iau leafa dar nu pot scrie ce vad, pe cei care nu scriu nimic pentru ca nu primesc leafa? Care ura varule? Nu exista asa ceva. E doar o forma de prostie data de infatuarea unor oameni care nu inteleg rostul jurnalistului.
dan Tomozei

Teodora

In primul rand, subscriu la cele spuse/scrise de Dan… Dar am un amendament: hai sa faca analiza altcineva, nu profesorii de jurnalism si, mai abitir, nu astia de la Sibiu… Majoritatea dintre noi(astia care lucram in presa!)am trecut prin facultatea de balet si bune maniere – Jurnalistica Sibiu, iar domnii profesori nu sunt cei mai in masura sa faca ei analiza (nici chiar cea gramaticala!) textelor noastre jurnalistice. In plus, eu nu cred ca se pune problema chiar de “ura”. Nu ma dau mare jurnalista, dar in anii astia de cand lucrez in presa sibiana, nu cred ca m-am injurat… Read more »

Anonymous

Dreptate ai si tu Dan si tu Teodora. Dar stiti voi povestea aia cu se simte totdeauna cine nu trebuie…. ca aia care trebuie…. Normal ca in editorialul meu despre jurnalisti nu i-am pus pe toti in aceeasi oala. Asa cum ziceam acolo si zic mereu “fiecare padure cu uscaturile ei”. Pacat insa ca se simte prea multa tensiune in aer, asta zic cum vad eu lucrurile din afara presei, dar totusi mereu aproape de presa. Calin

OrgyKing

Sibiul e un oras destul de mic, apar mereu ziare noi, cei “vechi” se simt amenintati daca cineva abordeaza subiecte mai indraznete si mai captivante. Probabil asta e motivul. Fiecare ziar nou aparut a incercat sa isi creeze o identitate proprie, nu sa le copieze pe celelalte. Daca a reusit sau nu, se vede in sondaje, facand abstractie de faptul ca Tribuna se afla mereu pe locul 1, dar asta e alta poveste, pe care o dezvolt cu alta ocazie.

Inca ceva: nu lucrez in presa! 🙂