Azi e Ziua Pamantului

« ZIUA PAMANTULUI » a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson, in anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu.
« Ziua Pamantului » a fost celebrata în primul an de circa 20 milioane de cetateni americani, în marea lor majoritate tineri si foarte tineri.

Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat « Ziua Pamantului » intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. Atunci a fost fondata si organizatia neguvernamentala « Earth Day USA », care din 1991, coordoneaza pe plan national si international ceea ce pornise ca un eveniment strict american. Dupa 1990, « Ziua Pamantului » a fost sarbatorita si in tara noastra.

La inceputul noului mileniu alte 70 milioane de oameni din multe tari au aderat la aceste activitati. Au fost implicate de asemenea peste 4000 de organizatii nonguvernamentale din 170 de tari ale lumii. Reteaua « Ziua Pamantului », constituita cu prilejul celebrarii acestei importante zile cuprinse in „Calendarul evenimentelor ecologice”, include multe tipuri de organizatii din diferite domenii de activitate, care promoveaza actiuni cu scopul de a educa populatia si de a favoriza participarea publicului in actiunile ecologice. Aceste actiuni in masa contribuie la ridicarea nivelului cunostintelor ecologice si creeaza conditii pentru schimburi individuale, generale, nationale si internationale.

« Ziua Pamantului » – eveniment simbol al responsabilitatii civice in protectia mediului – a aparut cu scopul de a constientiza, populatia si factorii de decizie privind necesitatea conservarii resurselor naturale ale lumii. Protejand resursele naturale (plante, animale, depozite minerale, soluri, apa, aer, combustibili fosili ca petrol, gaze naturale, carbuni, etc.) protejam biosfera, dar mai ales protejam viata si sanatatea oamenilor. (preluare www.apmbr.ro/ziua_pamant.htm)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *