Da’ cu terorismul alimentar ce ne facem?

Joking with danger

In urma cu aproximativ o luna s-au incins gazetele si social media cu privire la prezenta unei genti suspecte pe bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu. Ba mai mult pe un grup pe care o serie de mamici isi expun iresponsabilitatea public, se dezbatea destul de intens problema imigrantilor si zvonurile potrivit carora niste sirieni s-au mutat in Selimbar. Desigur marea problema era daca sa le atribuie sirienilor din Selimbar tentativa de atentat terorist sau nu.

Militia Politia si securistii serviciul secret s-au mobilizat rapid, au ‘izolat’ perimetrul cu niste banda de plastic, lasand zeci de gura casca sa stea si sa se uite de la cativa metri fara sa gandeasca macar ca in eventualitatea existentei unei bombe, numarul de victime se multiplica datorita curiosilor.

Desigur, exista si posibilitatea ca toata povestea sa reprezinte o simulare a celor de la SRI pentru a testa eficienta celorlalte institutii, insa chiar daca se stia ca-i alarma falsa, era musai ca izolarea unui perimentru si evacuarea sa se faca in concordanta cu nivelul de risc presupus de un pachet suspect.

Spre seara s-a dat publicitatii informatia prin care se spunea tuturor c-a fost alarma falsa si ca in traista suspecta nu se aflau decat niste flashbang-uri din praz si cocktail-uri molotov din tuica mai slaba decat temperatura de afara.

Lasand tonul ironic deoparte, trebuie sa mentionam si faptul ca in ultimele zile, datorita unei mari concentratii de persoane in zonele centrale ale oraselor, s-a dispus scoaterea in strada a jandarmilor pentru a-i proteja pe romanii petrecareti de furia jihadistilor.

Mi s-a parut relativ deplasat lucrul asta din doua motive. In primul rand pentru ca Romania este tara cu cel mai mic nivel de amenintare terorista jihadista, si in al doilea rand pentru ca scoaterea in strada a jandarmilor s-a anuntat cu surle si trambite pe toate posturile de radio si TV. Ori intr-o tara civilizata, cu niste structuri de securitate responsabile astfel de lucruri nu se anunta cu surle si trambite. La noi amenintarea terorista e mult mai mare decat in Romania, si asta se intampla zi de zi, nu doar de revelion, si astfel cand exista anumite suspiciuni sau se ia in considerare un anumit nivel de risc n-o sa dea nimeni la radio sau la TV cati politisti sau militari sunt pe strazi si unde sunt ei pozitionati. Din contra, toate informatiile or sa fie tinute secrete si populatia o sa constate doar un numar mai mare de forte de ordine si un volum mai mare de patrule, dar n-or sa-i observe niciodata pe ofiterii in civil al caror rol primordial e strangerea de informatii.

Dar nu despre proceduri si despre cum ar trebui sa-si faca autoritatile treaba in fata amenintarii jihadiste vreau sa vorbesc, ci despre terorismul culinar din Romania, care pune in pericol viata a zeci de oameni an de an in Sibiu.

In Romania se pare ca mai toata lumea a inteles dupa discursurile „salvatorului” Basescu in povestea cu jurnalistii rapiti in Irak faptul ca terorismul e asociat cu arabii fara sa gandeasca macar faptul ca in definitia terorismului se incadreaza toate aspectele ce tin de terorizarea directa sau indirecta a maselor de oameni. Tocmai de aceea arabii cu bombele si mitralierele sunt practicanti ai unui terorism jihadist, iar ungurii cu petardele lor, supermarketurile cu carnea expirata sau restaurantele cu toxiinfectia alimentara se incadreaza la terorism domestic. Si tot acolo se incadreaza si persecutia familiei, vecinilor etc. Sunt sigur ca fiecare scara de bloc are un bolnav psihic sau betiv notoriu de care se teme si care in fond prin tot ceea ce face terorizeaza o masa de oameni.

Revenind la frumoasa noastra capitala culturala si europeana, trebuie sa mentionez faptul ca cel putin din 2010 si pana in prezent n-a fost an fara ca zeci de persoane sa ingroase randurile la urgenta din cauza c-au mancat ceva impropriu in vreo bodega sinistra.

Da stiu, de cele mai multe ori e vorba de restaurante cu prestigiu, insa atat timp cat servesc mancare stricata tot bodegi sinistre raman, oricate „stele” ar avea si oricat de kitsch sunt decorate. Doar anul acesta au fost facute publice patru cazuri de acest gen, desi exista posibilitatea ca numarul lor sa fie cel putin dublu, numai ca daca nu s-au imbolnavit prea multi nu-i rost de stire pe nicaieri si e mai usor de musamalizat.

Si lucrul asta ma face sa ma intreb oare cum pot sa fie pregatite autoritatile in fata unei amenintari jihadiste, insa nu sunt nici pe departe pregatite sa combata terorismul alimentar ce cauzeaza probleme de sanatate si neplaceri multor persoane an de an. Ba mai mult, ma intreb cum poate un sef de oficiu de protectie a consumatorului sa declare ca restaurantul in care s-au intoxicat 43 de persoane ar trebui inchis la doua zile dupa incident si din confortul propriului birou.

Pai un om care face o astfel de declaratie, in circumstantele date nu e susceptibil doar de ticalosie ci si de complicitate in musamalizarea unei tentative de ucidere in masa, chiar si prin imprudenta sau neglijenta.

Si nu in ultimul rand, stau si ma intreb de ce nu apare nicaieri nici o declaratie de procuror sef care s-a sesizat din oficiu si ancheteaza cauza, de ce nu apare nicaieri informatia prin care se specifica faptul ca structuri specializate ale serviciului secret si politiei ancheteaza provenienta produselor utilizate pentru a stabili cine se face vinovat de distribuirea de produse alimentare neconforme cu buna stiinta sau din neglijenta.

Desigur, n-o sa ofere nimeni raspunsuri la astfel de intrebari, chiar si dupa cazuri consecutive la acelasi restaurant si n-o sa constientizeze aproape nimeni riscul pe care-l presupun astfel de cazuri, decat dupa ce or sa moara vreo cateva zeci cum s-a intamplat la Colectiv.

Si e normal sa fie asa, pentru ca organele de ancheta si control sunt la fel de iresponsabile precum societatea civila care le tolereaza si accepta.

Smoking businessman looking at hand-crafted bomb in office
Terorist de birou via GraphicStock