Cernobil e din nou sigur

Cernobil e din nou sigur

Dupa ce sarcofagul construit in graba imediat dupa accidentul nuclear de la Cernobil a inceput sa se crape, fapt ce a crescut nivelul de radiatii din zona, atat tarile vecine cat si comunitatea internationala au inceput sa se ingrijoreze si s-a discutat de urgenta un plan de actiune.

Totusi, chiar daca planul respectiv presupunea actiune imediata inca din anii ’90, primii pasi s-au facut abia in 2004 cand s-au trimis in zona echipamente de investigatie si analiza pentru a se realiza o evaluare a riscurilor ce presupun resigilarea sarcofagului.

Zece ani mai tarziu, in 2014 se uneau doua parti separate a celei mai mari constructii civile mobile, constructie ce avea sa reprezinte noul sarcofag de la Cernobil.

Astfel, datorita efortului financiar de peste 1,5 miliarde de euro facut de 40 de tari din intreaga lume in Noiembrie 2016 s-a finalizat constructia si montarea noului sarcofag peste reactorul nuclear de la Cernobil.

In 2017 urmeaza sa se execute o serie de lucrari de sigilare a constructiei, lucrari ce vor insemna finalizarea noului sarcofag ce e proiectat sa protejeze de radiatii cel putin 100 de ani de acum incolo si sa reziste unui cutremur cu magnitudinea 6 pe scara Richter.

Un video ilustrand ultimii pasi intreprinsi de echipa internationala ce a montat noul sarcofag poate sa fie vizualizat mai jos

Acum ramane doar sa bage si Vola o oferta de calatorie cu vizita de-o zi la Cernobil cum au deja cateva agentii de turism ca sa putem merge si noi sa vedem minunea.

P.S. Nu glumesc, eu personal chiar am pe bucket list o vizita la Cernobil.