Cand te bate matematica si logica

Close-up of onions in supermarket

Circula pe net, prin articole de pe siteuri cu continut discutabil, diverse indemne prin care ni se recomanda sa achizitionam numai produse romanesti ca sa nu-i imbogatim pe straini.

Acum treaba asta ar parea perfect legitima daca nu ar contrazice-o o serie de aspecte ce tin de matematica si logica elementara.

In primul rand produsele romanesti nu sunt intotdeauna de cea mai buna calitate si nu exceleaza aproape niciodata la raportul calitate/pret. Eu prefer sa cumpar muraturi de la rusi, polonezi, unguri sau nemti pentru ca ale nostre sunt de-a dreptul execrabile. Asa ca nu prea e normal sa cumperi un produs romanesc doar dintr-un exces de mandrie bolnava sau doar cu gandul ca vei face un bine cuiva, recte angajatului care isi ia salariul din fabrica respectiva pentru ca nu-i asa. Un manager care nu da doi bani pe calitatea finala a produsului si pe raportul pret/calitate n-o sa dea nici pe munca angajatilor asa ca achizitionand produse romanesti proaste o sa imbogatesti cel mult un samsar care-si exploateaza angajatii si clientii deopotriva. N-am nimic impotriva produselor romanesti de calitate, nici macar daca sunt uneori mai scumpe decat concurenta. Alea merita cumparate, atat doar ca sunt foarte rare astfel de produse care sa respecte un minim de standarde in ceea ce priveste calitatea.

In al doilea rand pentru ca nu e normal ca produsele romanesti sa fie mai scumpe decat produsele de import (in Romania, nu pe aici). Chiar si alea care sunt calitative, dupa cum mentionam mai sus. Daca produsele locale sunt mai scumpe atunci costurile de productie sunt mai mari si din nou e vorba de o cauza interna. Fie e vorba de management prost la nivel de productie, fie de un proces rudimentar si costisitor de productie fie de mult prea multe taxe care cresc inexplicabil si fara nicio justificare practica orice cost de productie. Mi se pare normal sa fie o variatie de pana la 10% in cazul produselor autohtone, dat fiind o serie de factori ce tin mai degraba de lipsa infrastructurii, insa nu mi se pare normal ca anumite produse locale sa fie si cu 50% (sau mai mult) mai scumpe decat echivalentul de import daca e sa ne raportam la aceeasi calitate.

Apoi intervin sursele de finantare pentru ca degeaba cumperi produse romanesti cand productia lor e finantata cu credite in valuta sau din surse externe si cand guvernul suprataxeaza productia si comertul pentru a aduna bani ca sa plateasca o serie de imprumuturi pe care statul le-a facut prin entitati externe gen FMI sau BCE.

Cand diferenta de pret dintre un produs local si unul de import e determinata doar de taxele aditionale pe care procesul de productie local le suporta doar pentru a spori incasarile la buget si a finanta eventuale dobanzi sau datorii ale statului atunci nu ramane niciun strop de bogatie in tara pentru ca presupusa bogatie se exporta sub forma de dobanzi la creditele pe care le are statul. Acelasi lucru se intampla si daca firma care produce tine costurile ridicate intocmai pentru a putea sa plateasca eventuale credite in valuta sau dobanzile pentru acestea.

E absurd ca intr-o tara precum Romania unde salariul minim e 200 de euro, costul de productie al unui borcan de muraturi sa fie si de 30% mai mare decat intr-o tara unde salariul minim e cel putin dublu mai ales daca tinem cont de faptul ca pentru o firma, resursa umana si tehnologica reprezinta aproximativ 70% din cheltuielile lunare.

Iar daca rabatul nu e doar la pret ci si la calitate atunci e cat se poate de evident ca achizitionarea produsului respectiv nu aduce bogatiei celor care o si merita.

Achizitia de produse locale o sa aduca bogatie celor care efectiv produc doar in momentul in care economia tarii o sa fie suficient de competitiva. Pana atunci cumparand exclusiv local (daca aveti alternative) o sa-i imbogatiti doar pe banditi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *