Cam cât a costat toată distracția?

1908758

Și mai ales cine a plătit-o?

Uite două întrebări legitime pe care nu le-a prea pus lumea apropo de mitingul organizat de PSD ieri. 

Apropo, să nu mă întrebati ce scop a avut mitingul respectiv pentru că nu știu să ce să vă raspund. N-am înțeles dacă a fost organizat împotriva sau în favoarea cuiva și aparent nici cei care au participat nu prea știau.

Revenind la cifre. Pe la noi prin sat sunt niște oameni bătuți de soartă care-și fac de obicei veacul prin birt unde beau de regulă pe datorie pentru că alocațiile copiiilor și ajutorul social se duc de îndată ce sunt încasate pe plata datoriilor de luna trecută.

Chiar și așa sunt oameni paroliști și răspund benevol la apelul partidului ori de câte ori e nevoie de ei fie că e vorba de vot, de rupt fișele adversarilor în campanie sau de participat la mitinguri. Nu ezită niciodată mai ales că de fiecare dată le iese și lor câte ceva pentru că ăia de la partid știu de pe vremuri de mult apuse că oamenii trebuie să fie răsplatiți cumva ca să ramână loiali partidului.

Și adevărul e că au ramas loiali, numai că oameni fiind mai vorbesc și ei. Se mai laudă pe la birt sau la vânzătoarea de la chioșcul de unde-și cumpără țigări.

În felul ăsta am aflat că, cel puțin la noi în sat, recompensa pentru participarea la miting a fost constituită din 100 de lei, o masă și apă la discreție, pe lângă excursia gratuită la capitală.

Mulți dintre ei nici măcăr nu știau unde e capitala pe hartă și normal că n-au stat pe gânduri și s-au dus acolo la miting mai ales că de data asta le-a ieșit mai avantajos decăt la vot unde primeau de regulă 50 de lei și o bere sau o sticlă de rachiu.

Acum să facem puțin socoteala. Jandarmeria a spus că sunt vreo 150 mii de oameni, în timp ce televiziunile idele partidului au vehiculat cifre similare. Să plecăm de la premiza că au fost 150 mii și ca 1/3 dintre ei au avut obligații de partid, deci n-au primit nicio recompensă în timp ce restul de 2/3 au primit recompensă.

Dacă mergem pe raportul ăsta și considerăm că oamenii au fost recompensați cu 50 de lei în medie (la noi în Ardeal se învârt bani mai mulți, și presupun că prin alte zone s-a dat mai puțin) ajungem la concluzia că recompensa în lei pentru participarea la miting a costat minim 5 milioane de lei (lei noi, RON), deci aproximativ minim un milion de euro.

O masă caldă, transportul și apa costă tot cam atât. Deci două milioane de euro au fost cheltuiți în total pentru recompense. Am inclus și transportul aici pentru că mulți s-au bucurat de excursia gratuită la care au fost invitați.

Dacă mai punem la socoteală și materialele de propagandă, sonorizarea și protocolul șefilor mai vorbim de 1 milion de euro cheltuți. Adică vreo 3 milioane de euro cumulat.

Cine plătește banii ăștia?

Forte mulți au fost tentați să spună că banii ăștia s-au cheltuit direct de la bugetul și așa șubrezit al țării, numai că acești oameni se află într-o gravă eroare.

În momentul de față niciun politician nu-și permite aroganța să cheltuiască sume de bani în astfel de scopuri și cum vorbim de niște sume destul de mari sunt singur că mai toți se tem să scoată bani de la buget pentru chermeze de partid.

Până la urmă justiția din România e rănită și hăituită, dar nu s-a predat încă și are suficiente resurse ca să destabilizeze prima piesă a domino-ului politic.

Așa că toată cheltuiala asta a fost asumată de sectorul privat. Mă rog, e vorba doar de acea parte a sectorului privat care-i fidelă partidului și care în felul ăsta își cumpără un loc în față la festivalul de împărțire a contractelor pe bani publici.

În definitiv mitingul ăsta se plătește din banii nostri ai tuturor, dar nu sub forma unei cheltuieli directe de la buget ci mai degraba cu ajutorul unor investiții pe termen lung cu ajutorul cărora or să se sifoneze și sumele necesare pentru a-i recompensa pe cei care au sponsorizat desmațul.

La final e musai să menționez și ceea ce scria Funeriu pe Facebook apropo de mitingul ăsta pentru că rezonează cu opinia mea pe subiect:

Ce s-o mai tot dăm după copac, o zic eu pe şleau: pesede a concentrat ieri în Bucureşti mizeria umană care în mod obişnuit parazitează fiecare bucățică a țării. Din săli de clasă, primării, deconcentrate, toate picăturile de mizerie umană din țară s-au strâns şi au lăsat în urmă gunoiul prezenței lor. Tragedia e că mâine dimineață aceşti oameni vă vor educa copiii, vă vor conduce primăriile şi alte instituții. Mie îmi e milă de ei, şi ei sunt români, bieții oameni nici nu îşi dau seama că sunt reduşi de pesede la starea de sclavagism intelectual. Nu ştiu ce se mai poate face pentru ei, dar atât aş vrea să-i ajutăm un pic…

P.S. Unii savanți care au masurat ochiometric sunt de părere c-au fost peste 300 de mii de participanți la miting, iar dacă e adevărat atunci probabil că toată cheltuiala urcă la peste 5 milioane de euro…

P.P.S. Rămân la ideea exprimată în articolul anterior. Oamenii nu au fost obligați să meargă la miting. S-au dus de bună voie. Li s-a comunicat doar care-i recompensa, unde oprește autobuzul la noi în sat și ora la care să fie prezenți. Atât.