Lumi paralele

handbra

În urmă cu câteva zile o ardeam pe Instagram de plictiseală și la un moment dat am dat peste o poză postată de o puștoaică pe care o cunosc personal.

În poza respectivă, puștoaica era cu prietenele la plajă, făceau toate topless și ca să nu li se vadă sânii la modul explicit și-au făcut câte un handbra.

Nu știu nimic despre prietenele puștoaicei respective, însă știu că tatăl ei e personaj public de renume mondial, iar pe ea și pe familia ei nu pare s-o afecteze în vreun fel faptul că puștoaica face topless atunci când merge la plajă fără să ascundă faptul ăsta.

Asta e prima lume. 

În cea de-a doua cunosc fete, unele măritate de ani buni, care fac topless la plajă, iar atunci când fac vreo poză se apucă să se îmbrace pentru a nu da de înțeles că fac sau au făcut vreodata plaja topless sau nud.

Dacă le întrebi de ce fac lucrul ăsta or să-ți răspundă că le e frică de tata, mama, bunica sau vecina Veorica, care o să le bată obrazul și o să întrebe retoric: Ce-o să zică lumea?

Una din lumi reprezintă libertatea identitară și ideologică. Cea de-a doua lume reprezintă pușcăria (metaforic vorbiind, desigur) identitară și ideologică sub amenințarea oprobiului public ce pare dominat și obsedat de o mentalitate arhaică.

Atunci când conștiința individului e captivă într-o astfel de pușcărie, individul nu se poate simți sau declara liber pentru că e supusul societății din care face parte. Poate doar să aspire la libertatea identitară și ideologică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *