Lumi paralele

În urmă cu câteva zile o ardeam pe Instagram de plictiseală și la un moment dat am dat peste o poză postată de o puștoaică pe care o cunosc personal.

În poza respectivă, puștoaica era cu prietenele la plajă, făceau toate topless și ca să nu li se vadă sânii la modul explicit și-au făcut câte un handbra.

Nu știu nimic despre prietenele puștoaicei respective, însă știu că tatăl ei e personaj public de renume mondial, iar pe ea și pe familia ei nu pare s-o afecteze în vreun fel faptul că puștoaica face topless atunci când merge la plajă fără să ascundă faptul ăsta.

Asta e prima lume. 

În cea de-a doua cunosc fete, unele măritate de ani buni, care fac topless la plajă, iar atunci când fac vreo poză se apucă să se îmbrace pentru a nu da de înțeles că fac sau au făcut vreodata plaja topless sau nud.

Dacă le întrebi de ce fac lucrul ăsta or să-ți răspundă că le e frică de tata, mama, bunica sau vecina Veorica, care o să le bată obrazul și o să întrebe retoric: Ce-o să zică lumea?

Una din lumi reprezintă libertatea identitară și ideologică. Cea de-a doua lume reprezintă pușcăria (metaforic vorbiind, desigur) identitară și ideologică sub amenințarea oprobiului public ce pare dominat și obsedat de o mentalitate arhaică.

Atunci când conștiința individului e captivă într-o astfel de pușcărie, individul nu se poate simți sau declara liber pentru că e supusul societății din care face parte. Poate doar să aspire la libertatea identitară și ideologică.