Business și politică

8aa9436c-a2bd-41e2-9d29-d744a0bda88b

Am tot văzut în ultimii ani un amestec nociv de politică și business, amestec ce face mari deservicii afacerilor, angajaților și în general economiei.

Ba firme care pleacă capul și exclud de la interviuri persoanele albe și heterosexuale pentru că li s-a dat de înțeles că trebuie să angajeze la normă femei, și persoane cu filetul pe stânga, și musulmani și alte alea fără să țină prea mult cont de competențe.

Ba firme care deși nu dau doi bani pe cancel culture, woke și alte alea își schimbă cu religiozitate logo-ul odată pe an și pun curcubeul pe el.

Ba firme care pun în semnătura emailului îndemnuri woke, mesaje de susținere pentru Ucraina și alte alea.

Ba firme care impun masca la birou sau vaccinul deși nu mai prea sunt obligatorii și nu oferă sub nicio formă posibilitatea de a lucra de acasă.

Ba firme care afișează cât mai vizual posibil apartenența politică a patronului (asta e comună mai des prin SUA și mai ales în firmele micuțe controlate de vreo familie în particular).

Ba firme cărora le pasă brusc de viața personală a angajaților și promit că fac chestii ca să le ofere diverse beneficii (vezi povestea cu avortul), deși singurul lucru pe care și-l doresc mulți dintre angajații lor e să aibă un salariu decent, un mediu decent și aprecierea pe care o merită și efectiv să nu li se bage nimeni în viața personală.

E drept că tehnic vorbind există o politică de business care se aplică intern, dar nu despre politica asta vorbesc ci despre implementarea politicilor pe care le susține cine e acum la putere în interiorul organizației fără să se respecte în vreun fel sau altul nevoia de neutralitate a angajaților.

Apropo de asta, stânga politică deversează dintr-o vidanjă ideologică o chestie ce jignește orice logică elementară.

În primul rând se promovează ideea că firmele angajează mai mulți bărbați sau exclusiv bărbați pentru că patriarhatul vrea să oprime femeile și să le țină doar la cratiță.

În același registru, se promovează ideea că femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații tot din aceleași motive.

Și tot stânga politică propagă ideea cum că patronii, mari sau mici, nu sunt decât niște exploatatori de sclavi a căror unic scop e maximizarea profitului.

Ori în contextul ăsta, dacă femeile sunt mai ieftine și patronii vor exclusiv maximizarea profitului atunci de ce angajează predominant bărbați care sunt mai scumpi pentru firmă deoarece au salarii mai mari?