Au si americanii iresponsabilii lor

Screen Shot 2016-03-10 at 21.42.16

Am dat peste un articol in via CNN in care Obama arunca vina pe cei din partidul Republican si pe presa pentru ascensiunea lui Donald Trump.

Astfel mi-am dat seama ca pana si cel mai puternic om de pe pamant poate sa debordeze de iresponsabilitate si ipocrizie cand vine vorba de-o lupta politica.

Radicalizarea maselor de orice fel si centrarea atentiei pe un „conducator” care sa le satisfaca nevoile rezulta din esecul conducatorului (sau conducatorilor) anteriori de a oferi acelor mase lucrurile de care au nevoie si mai ales din orientarea conducatorului spre un anumit grup social in detrimentul altora sau altuia.

Lucrul asta s-a intamplat si se intampla de zeci de ani aproape peste tot in lume (mai putin in ograda lui Kim Jong Un, Vladimir Putin, Nicholas Maduro si a altor dicatori de talie mondiala), iar ascensiunea partidelor extremiste peste tot in Europa zilelor noastre e dovada clara in acest sens.

In mod normal un lider politic responsabil isi asuma esecul propriului mandat din moment ce oricum e pe picior de plecare si isi expune public pasii gresiti. Unul iresponsabil gaseste vinovati oriunde numai la el in partid sau in echipa nu.

De la un betiv ca Basescu te-ai astepta la astfel de nivele de iresponsabilitate si ipocrizie, insa de la unul ca Obama nu.

Cum ar putea sa fie partidul Republican vinovat de ascensiunea lui Donald Trump cand conform statutului adoptat pe baza de principii democratice, orice membru de partid are voie sa candideze atat timp cat are parte de sustinerea necesara? Cum ar putea sa fie presa vinovata de ascensiunea lui Donald Trump atat timp cat i-a acordat la fel de multa atentie si spatiu de emisie precum altor candidati?

Screen Shot 2016-03-10 at 21.42.16

Tot ce inteleg din cele spuse de Obama e ca solutia pentru a-l opri pe Trump sa ajunga asa de departe presupunea interzicerea candidaturii sale de catre propriul partid, si daca prin absurd decidea sa mearga independent atunci cenzurarea sa peste tot pe media. Ori lucrul asta numai a democatie nu aduce si e amuzant sa-l auzi sugerat de un presedinte membru al unui partid ce se lauda ca e democrat.

Ce nu intelege Obama si multi altii ca el e ca astfel de declaratii in constiinta publica nu fac decat sa-i creasca si mai mult sustinerea lui Donald Trump, pentru ca de-a lungul timpului istoria ne-a invatat faptul ca de fiecare data multimea a tinut sa empatizeze cu „eroul” nu cu „tiranul”.

Trump e fara doar si poate un oportunist cu viziuni extremiste, insa e singurul care le spune maselor ceea ce vor s-auda fara promisiuni desarte dintr-o epoca de mult apusa pe modelul Bernie Sanders.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *