Am lansat bomba!

A fi american e o mândrie naţională şi o cerinţă impusă tuturor locuitorilor SUA. Acolo poţi fi american de religie iudaica sau de etnie spaniolă. Dar tot American rămâi. Trebuie să îţi iubeşti ţara, cultura, drapelul naţional şi imnul de stat. La români aceste simboluri au ajuns adesea bagatelizate.

Am sute de exemple despre cum români, maghiari, saşi, rromi nu mai respectă simbolurile naţionale sau le bagatelizează. Identitatea naţională unii cred că ne-am pierdut-o odată cu intrarea în UE. Dar integrarea nu înseamnă pierderea identităţii culturale şi naţionale.

Câţi mai ştiu versurile imnului naţional? Azi mîine uităm şi care sunt culorile steagului. Trăim o dramă naţională din vina fiecăruia, dar şi a politicienilor care au dus aceste simboluri ori spre extremism ori spre desuet. De ce a devenit jenant să cânţi imnul naţional la mulţi tineri? Lipsa valorilor naţionale şi ale spiritului naţional afectează cel mai mult noua generaţie.

Am fost în şedinţe de Consiliu Local şi, pentru că legea aşa impune, se începe şedinţa cu ascultarea imnului naţional „Deşteaptă-te române” … în varianta scurtată. Nu mai avem timp de imnul naţional, cum de multe ori politicienii aleşi primari sau pe alte funcţii înalte nu mai au timp să poarte eşarfa tricoloră. Toţi sunt prea ocupaţi de afaceri, declaraţii politice şi alte giumbuşlucuri. Cine mai are timp de simbolurile naţionale?

Eu încă sunt mândru de a fi român şi încerc să readuc acest sentiment celor din jur, mai ales tinerilor. E timpul însă ca mulţi să simtă şi să se comporte ca atare, fie ei tineri, politicieni sau oameni de afaceri.

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania