10 Mari Sibieni – Radu Stanca

S-a nascut la Sebes in 1920. A fost scriitor, remarcandu-se prin poezia sa si prin dramaturgia si eseistica sa. Scoala o urmeaza la Cluj unde va ajunge student al Facultatii de Litere si Filosofie in 1935. De aici, datorita Dictatului de la Viena, Universitatea se muta la Sibiu, lucru ce il va face si Radu Stanca. Aici devine unul dintre membrii fondatori ai Cercului Literal de la Sibiu, una dintre cele mai importante miscari literare romanesti din secolul al XX-lea.

Ramane la Sibiu intai ca asistent universitar a lui Lucian Blaga si apoi ca profesor la Conservatorul popular, locuind in centrul istoric pe strada Al. Papiu Ilarian. In acelasi timp este redactor la „Revista Cercului Literar”.In aceasta perioada isi realizeaza mare parte din opera literara fie ca vorbim de piesele sale de teatru, fie de poeziile sale sau de eseistica sa. Activitatea sa este aspru incetata, el, impreuna cu nevasta sa, fiind arestat de catre autoritatile comuniste. Dupa eliberare devine regizor la Teatrul de Stat din Sibiu, pana in 1961, la. In memoria sa teatrul sibian ii poarta si astazi numele. El este cel care infiinteaza sectia germana a teatrului. Se muta in 1961 la Cluj unde devine prim regizor dar moare un an mai tarziu la varsta de 42 de ani.

4
Lasă un răspuns

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
newest oldest most voted
ctretzu

Miruna mai lasa dracului marii sibieni si mai scrieti cate ceva interesant nu bazaconiile astea ca altfel se duce dracului si blogul asta cu cacaturile astea.Auzi, marii sibieni.Dar dăi….. domne ca au fost si ei la randul lor…SPOR!Ce le mai place romanilor să şi laude morţii ….!

Intr-adevar, ai dreptate….ce ai vrea sa scriu ca sa te mutlumesc pe tine, din moment ce gradul de cultura e evident??sa dau un copy paste la niste articole din can can?? asa ai ramane pe pod??zau ca nu as vrea sa te pierd ca cititor.

miruna

E vorba de cu tot altceva Miruna, trebuie să înţelegi că sibienii astia sunt chiar plictisitori. Nu e doar părerea mea! Pe bune!

Miruna, datorita acestor sibieni plictisitori, avem cu ce sa ne mandrim, avem o cultura