Youth Without Youth

Am vazut sambata „Tinerete fara tinerete” (Youth without Youth) filmul lui Francis Ford Coppola, ecranizare dupa nuvela cu acelasi nume a lui Mircea Eliade. Sincer filmul m-a deziluzionat. Asteptarile mele erau mari, dar atat regia, scenariul si jocul actorilor a lasat mult de dorit. Tim Roth nu s-a potrivit deloc rolului.

Unii critici de film au apreciat realizarea, poate si pentru ca e o poveste romaneasca. Nu sunt critic de film profesionist (daca mai exista asa ceva in Romania in afara de Tudor Caranfil). Dar am vazut multe filme si prin simtul artistic si critic ce il mai posed pot sa fac o evaluare.

Tinerete fara tinerete este o nuvela in stilul caracteristic lui Eliade, dar interpretata de Occidentalul Coppola in spiritul Vestului. E ca si cum ai filma Upanisadele cu regizor american. Va iesi ceva hollywoodian cu toate ingredientele retetei, dar ceva nefiresc si lipsit de esenta.

Daca la inceputul filmului parea ca ideea de mistic, indefinit, haos este ilustrata de regizor prin cadrele rasturnate, neclare, apoi totul devine un SF sau F banal, pueril. Poate si lipsa de viata a personajului interpretat atat de slab de Tim Roth a contribuit la asta.

Sincer cred ca Nae Caranfil cu bugetul lui Coppola dar cu actori alesi de el ar fi facut o treaba de mii de ori mai buna. Coppola a regizat filme mari, dar si mari rateuri in istoria sa. Asta il trec la rateuri.