Vreti razboi? Va dau Pace!


Se pare ca Primaria Sibiu prin serviciile subordonate si criticate de subsemnatul doresc razboi. Ei bine, nu le dau satisfactie sa renunt la politica mea de non-violenta! Dar am sa ii fac „celebri” prin atitudinea lor, abuzurile savarsite si ilegalitatile pe banda rulanta.

Subiectul zilei: PARCARILE. Mai ales cele pe bani, in Centrul Istoric.

Cum stiti pentru a parca in Sibiu trebuie sa alegeti cu grija locul. Trebui sa fie o parcare amenajata, iar in zona centrala toate sunt cu bani, mai putin cea de pe strada Mos Ion Roata, din spatele Liceului de Arte, care e gratuita (nu pentru mult timp pentru ca va fi desfiintata odata cu construirea acolo a unei parcari subterane si supraterane de catre Primarie).

Deci parcati in Centrul Istoric. Grija sa nu urcati masina pe trotuar ca va luati amenda. Asta daca nu aveti numar cu EUR sau ANA, atunci puteti parca oriunde in Sibiu fara griji de amenzi.

Ati parcat corect, luati TICHET de la automatele de tichete, multe nefunctionale sau de sediul Serviciului Domeniului Public din cadrul Primariei Sibiu, Piata Mica nr. 25 langa Cafe del Sol. Asta daca veti parca pana la ora 15 cand au ei program. Daca aveti si tichete le marcati corespunzator si le puneti in interiorul masinii pe bord. Exista o Hotarare de Consiliu Local nr 210 din 2001 care stabileste valoarea contraventiilor pentru parcari ilegale sau fara tichet. Aceeasi hotarare stabileste si procedura de aplicare a contraventiei, conform legilor nationale.

Asa, ati parcat si mergeti la treaba voastra.

ACUM Poveste mea: Am parcat intr-o z cu soare si frig afara urmand toti pasii legali de mai sus pentru a da un interviu unei televiziuni locale despre o casa din Centru care sta sa se prabuseasca si Primaria nu face nimic, desi ii apartine. Ies de la interviu si hop amenda pe bordul masinii pentru lipsa de tichet in bord, desi tichetul era acolo! Scot repede aparatul foto fac poza, filmez, opresc un martor. Apoi merg in Piata Mica 25 pentru lamuriri. Coana de la ghiseu spune ca nu poate vedea poza ce o fac agentii Primariei decat a doua zi. „Atunci se descarca aparatul” zice ea.

A doua zi merg din nou in Piata Mica 25 si cer sa mi se demonstreze ca nu am avut tichetul. Coana se rasteste la mine „Dati-ne in judecata! Noi nu va aratam nimic!” Eu incerc sa ii explic legea, ea se duce in spatele biroului, se uita cu un baiat la un monitor (se uitau oare la filme porno, bancuri sau fotografia cu masina mea?) si apoi vine si zice sec „Nu aveati tichet! Platiti sau ne dati in judecata?” Eu plec fara sa fac nimic.

A treia zi merg la Piata Mica 25 sa platesc amenda sa nu depasesc termenul de 48 de ore indicat pe fituica primita la stergatorul masinii. Apoi cer poza. Coana zice „Cand va dam procesul verbal” si eu zic „Cand?” „Veniti peste o saptamana!” Eu insist sa vad poza atunci si in format electronic. La care coana zice ca nu se poate.

Urmeaza sa ma duc la finele acestei saptamani sa imi iau procesul verbal.

Ce am descoperit cu aceasta ocazie. In situatia mea erau acolo si alti sibieni. Toti erau flituiti ca Primaria nu face abuzuri si ca n-au decat sa ii dea in judecata. Ce inseamna asta? Ca primaria isi permite zeci de procese sau se bazeaza pe ideea ca romanului nu ii place sa se judece pe 25 de lei cu statul.

Ce am mai invatat? Ca functionarii de la Serviciul Domeniul Public se cred tartorii parcarilor in Sibiu si fac ei legea. I-am observat adesea pe directorul Ilie Cretu si acolitii sai cum permit accesul gratuit in zona cu piloni sau in Piata Mica la prietenii lor, desi exista o taxa, pe care cu sarg o impun la locatarii din zona. Am vazut cu agentii Primariei care pun fituicile cu amenzi in oras la cei cu masini fara tichet, sar unele masini de fite.

Cel mai important am invatat ca toata procedura de aplicare a HCL 210/2001 cu aceste contraventii este ilegala si nu apare asa cum este aplicata in acel HCL. Daca mai multi sibieni s-ar uni si ar ataca in instanta HCL 210/2001 si procedurile aplicate curent de Primarie le-ar taia acestor „agenti” macaroana nesimtirii.