Vrea Sibiul în EVUE?

Redau comunicatul de presă-invitaţie a celor de la Asociaţia Transira, în speranţa că şi acest demers va contribui la răzgândirea Primăriei Sibiu şi a primarului Iohannis de a desfiinţa transportul în comun electric de la Sibiu.

Uniunea Europeană se implică în mod constant în dezvoltarea sistemelor de transport electric, considerându-se că răspund cel mai bine celor 3 parametri definitorii: “ecologie, economie, ergonomie”.
Cel mai recent exemplu, este dat de proiectul „Electric Vehicles în Urban Europe” (EVUE), componentă a programului „UrbAct”. Proiectul a fost lansat in 10 decembrie 2009 şi reprezintă o punte de legatură între municipalităţile ce dispun de transport electric şi cele ce doresc să implementeze această formă de transport ecologic.
Oraşele participante la acest proiect: Stockholm, Frankfurt, Madrid, Zografou, Suceava, Beja, Cracovia, Lisabona, Londra, Oslo. Proiectul se va derula până în anul 2012, timp în care se aşteaptă înscrierea tuturor oraşelor ce doresc să îşi introducă sau să îsi dezvolte transportul electric.
Uniunea Europeană a elaborat în data de 30 septembrie 2009 un plan de acţiune pe patru ani care cuprinde 20 de măsuri vizând modernizarea sistemelor de transport pentru ca acestea să devină mai eficiente şi mai durabile. Măsurile prevăd, printre altele, drepturi sporite pentru persoanele care circulă cu mijloacele de transport în comun şi suplimentarea fondurilor alocate dezvoltării transportului public cu vehicule “zero emisii”, cu consum energetic mic.
Abordarea acestor provocări este esențială pentru succesul strategiei globale a Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice și de promovare a creșterii economice şi a dezvoltării durabile. Proiectul EVUE reprezintă instrumentul efectiv de implementare a acestor deziderate europene.
Informaţii despre acest proiect: urbact.eu/en/projects/low-carbon-urban-environments/evue/homepage/

Prin Programul Operaţional Regional se finanţează “extinderea şi/sau modernizarea reţelei liniilor de tramvai şi troleibuz şi a infrastructurii aferente”, contribuţia municipalităţilor fiind de 2% din valoarea proiectului. Acest pachet de finanţare a fost accesat de către Craiova (introducerea troleibuzului şi reabilitarea reţelei de tramvai), Baia Mare (extinderea reţelei de troleibuze), Galaţi, Brăila, Reşiţa şi Cluj (reabilitarea infrastructurii troleibuzului sau tramvaiului). Oradea, Piteşti, Oneşti sunt localităţi ce au prevăzut în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană introducerea transportului ecologic cu troleibuze.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Sibiu nu răspunde nevoii de mobilitate a populaţiei şi nu sunt prevăzute proiecte pentru transportul ecologic. Acest Plan nu a fost supus dezbaterii publice, fiind afişat tardiv pe pagina de internet a primăriei. Încă nu s-a realizat dezbaterea publică la capitolul “Transporturi” pentru Planul Urbanistic General.
Invit municipalitatea sibiană să se înscrie în proiectul „Electric Vehicles în Urban Europe” (EVUE). Pentru a pune în valoare investiţia existentă (24 km reţea dublă de troleibuz şi reţea de tramvai) şi pentru a deveni un oraş european şi în domeniul transportului public.

ing. Silviu Sîntea
Preşedintele Asociaţiei TRANSIRA