Unii jurnalisti din presa locala sibiana au probleme…

presa sibiana

Am fost la o conferinta de presa la Politia Sibiu astazi. In premiera de la primirea mandatului de sef, Ivancea a tinut conferinta pe teme de prevenire, date fiind cresterea numarului de infractiuni. Acum apare buba cu unii jurnalisti locali.

Normal cei din TV, agentii de presa si online erau mai interesati de stirile cu crime si morti din weekend si de faptul ca nu au fost anuntati de cei din Politie sa mearga si ei sa filmeze. Problema lor este corecta si in majoritatea judetelor asa se procedeaza, mai putin la Sibiu. Dar asta e poveste veche. Sincer eu cred ca Politia poate sa informeze o anumita parte din presa despre un eveniment gen crima, accident grav etc, dar in acelasi timp nu este de datoria ei sa anunte imediat cum au aflat si politistii. De ce? Pentru ca imixtiunea jurnalistului uneori nu este benefica imediat dupa producerea unui eveniment. Normal ca „santajul” celor din presa locala facut pe fata lui Ivancea la conferinta a fost ceva de genul: nici noi nu mai mediatizam campaniile de prevenire sau alte dati cand ne cereti ajutorul. Mda… nu se face intr-o conferinta de presa. Cred ca denota lipsa de profesionalism.

Trecem mai departe. Sa spunem ca problema asta este legitima de ambele parti. Sincer nu inteleg de ce nu isi iau jurnalistii surse din Politie asa cum fac cei din Occident. Pana la urma nu astepti varianta oficiala, ci poti fi la locul evenimentului deodata cu Politia fara sa afli pe surse oficiale. Dar asta e alta poveste. Eu unul la saptamanal am ales sa nu promovez chestiile astea negative pe care altii din presa bat moneda la maxim sau exclusiv. Treaba lor. Cred ca in media trebuie sa existe o balanta.

Ce m-a enervat la unii (subliniez unii) jurnalisti locali sau cameramani a fost ca glumeau si radeau pe seama victimelor unor accidente, fie ele ranite sau moarte. Glume gen „l-a facut snitzel” despre un om omorat intr-un accident rutier nu cred ca isi au locul nicaieri, daramite intr-o conferinta de presa. Profesionalismul breslei are mult de suferit in ochii reprezentatilor institutiilor cand hohotesti pe seama unui om lovit de masina grav sau mortal. Din pacate aceasta este presa locala la Sibiu in multe cazuri. Exista normal si oameni seriosi, mai ales fetele (si am remarcat aici ca varsta isi spune cuvantul. Cu cat au mai multi ani si mai multa experienta se comporta mai profesionist).

Fotografia reprezinta jurnalistii sibieni la o conferinta de presa a Ministrului Mediului Borbely tinuta la Consiliul Judetean Sibiu.