Unele stiri trebuiesc interzise

Daca prin absurd cineva m-ar numi sef peste tot audio vizualul romanesc, prima decizie pe care as lua-o ar fi interzicerea unor stiri externe.

Si nu, nu as interzice stirile de tip tabloid sau mahala, ci stirile care prezinta progrese economice, tehnologice, sociale si medicale in afara granitelor Romaniei.

Adica sa-mi spuna si mie cu ce-l ajuta pe romanul cu WC in fundul curtii faptul ca o serie de cercetatori de la universitatea X din tara Y au descoperit leacul impotriva bolii Z cand romanul nostru are privilegiul de a se trata in acelasi spital infect si slab dotat unde medicii se cred dumnezei si coboara privirea doar cand le strecori sutele de euro in buzunar?

Sau cu ce l-ar ajuta pe un sofer roman care a dat 200 lei spaga sa-i treaca troaca (adeseori inmatriculata pe Bulgaria) ITP-ul si care circula mereu cu frica sa nu cumva sa i se rupa troaca in drum in timp ce incearca sa razbeasca printre gropile de pe soselele patriei, sa stie de faptul ca in tara Z inginerii si arhitectii au construit intr-un singur an sute de kilometrii de autostrazi si viaducte?

Si de asemenea ma intreb cu ce l-ar ajuta pe un pensionar cu 300 de lei sau pe-o vanzatoare de la butic cu 600 de lei (la negru) sa stie ce salariu iau nordicii, cat sunt ei de fericiti si cat de putin muncesc pentru banii aia?

Ba mai mult, cu ce l-ar ajuta pe un tanar roman, care dupa facultate si master lucreaza casier la hypermarket sa stie de faptul ca Nasa a pus o sonda pe o comenta sau ce se mai intampla pe statia spatiala internationala cand in Romania tanarul in cauza nu-si poate plati nici macar taxele si facturile online.

Si nu in ultimul rand, cu ce l-ar ajuta pe un roman oarecare o stire despre restrictile de pe aeroporturi sau legile din tarile civilizate cand el inca indeasa in traista ce-i trece prin cap atunci cand calatoreste in afara tarii cu avionul si mai ales atunci cand aplauda fervent la fiecare aterizare.

O serie de reactii pe care le-am primit la postarea privind calatoria porumbului de la Cluj la Madrid, linkata mai sus (dupa ce am postat articolul pe un grup de Facebook), mi-au confirmat faptul ca romanii, desi vad la TV, citesc pe net sau la gazeta cum lumea evolueaza in jurul lor intr-un ritm ametitor si desi multi dintre ei traiesc si lucreaza de ani buni intr-un climat modern, civilizat si care le ofera o viata decenta, nu invata nimic si prefera sa se complaca in mediocritatea si nivelul inapoiat in care a trait generatia dinaintea lor.

Ori reticenta asta a romanului la evolutie si la maturitate nu dovedeste decat faptul ca unii chiar isi merita viata asa ‘amara’ pe care-o traiesc. Pana la urma cu ce-l ajuta pe un ignorant sa stie ce se intampla in jurul lui daca el continua sa traiasca in propria-i ipocrizie si ignoranta?