Sibienii si limba romana

Pe la 15 ani am mers la o olimpiada nationala de limba romana si din povestile cu alti elevi din tara am realizat, pentru prima data, ca noi, sibienii, suntem unici, in Romania, printr-o greseala de exprimare, de care abuzam cu totii.

Doar la Sibiu stalcim limba romana in masa prin expresia “ora DOI” desi corect este “ora DOUA”. Chestiunea e ca pana in clasa a 9-a niciun profesor nu ne-a spus cum era corect, pentru ca si ei spuneau “ora DOI”.

Ca dovada merita un banc a la Radio Erevan:

Radio Erevan: Cum deosebesti un sibian intre romani?
Raspuns: Astepti ora Doua si il intrebi cat e ceasul. Daca raspunde “ora DOI” sigur e sibian!

9
Lasă un răspuns

9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Cercetasii Sibieni

ora doua … suna ca dracu’

Cercetasii Sibieni

da’ de ce sa fie gresit “ora doi”? … cifrele de pe cadran exprima … o cifra, un sir de cifre consecutive, aici nu e vorba de o ora doua ore, ca durata de timp. si atunci spui, unu, doi, trei, patru si nu unu, doua, trei, patru … hai sa lasam cifrele sa fie baieti 🙂 si sa ne bucuram ca sintem unici … EI, CEILALTI GRESESC, no! … ca si compromis, da, pot sa accept literar “orologiul bate lasciv si calm, orele doua ale amiezii”

Anonymous

e regionalism, nu e greseala.

morbo

Shoricika

Ora unu, ora doi, ora trei, ora patru. Nu se face acordul la restul cifrelor, de ce doar la 2? Ca de obicei, majoritatea dicteaza regula. Dar, dupa mine, corect ar fi cum spunem noi 😀
E drept ca lumea zambeste pe aici cand spun ”ora doi”…

Fabi

Mare exercitiu de orgoliu urmeaza: Noi (Sibienii), suntem un gen aparte de romani, in sensul in care din cand in cand se trezeste vreunul din noi si gandeste. Astfel, in mintile intelectualilor sibieni de alaltaieri s-a strecurat o puternica antipatie pentru dezacord, asonanta, entropie si bucuresteni.Astfel, intr-o incercare inutila de a reduce entropia sistemului, dar care a reusit sa creeze un sistem de exprimare a timpului mult mai eufonic, ai carui versori sunt in acord, filosoful sibian a reusit sa creeze un sistem de exprimare a timpului mai eufonic si ai carui versori sunt in acord in ceea ce priveste… Read more »

Calin Blaga

@ Morbo – nu confunda regionalismele cu greselilele. Ia DEX=ul

tudor

si cand bucurestenii intreaba “cat e ceasul?”/”cat arata ora dupa ceasul tau?” ce ar trebui sa raspundem? DOUA? :))

No

Da…incerc sa ma dezvat, dar nu pot 😛

Anonymous

nu-s perfecti nici aia care au facut DEX-ul

morbo