Scrisoare catre presa sibiana si electorat

Articolul meu precedent a adus printre comentarii si unul al unui ziarist local. M-a pus pe ganduri si mi-a adus aminte de o promisiune de a scrie dupa campanie cate ceva despre presa locala de la Sibiu…. Iata mai jos cateva idei

***
@ Brylu – ai dreptate AICI chiar este un loc al dialogului si al liberei exprimari a oricarei opinii. Respect asta! Ai o parere despre implicarea mea…dar permite-mi mici corectii. Implicarea mea in aceasta campanie electorala asa cum am explicat la inceput a fost una TEHNICA. Asa cum am facut campanii sociale, umanitare, comunitare, la pasta de dinti sau politicieni. Deci nu poti spune de o implicare politica a mea. Nu sunt membru de partid!

Deziluzia mea nu e legata de faptul ca PNTCD nu a intrat in Consiliul Local, ci de alegerea facuta de jumate din sibienii prezenti la vot (adica 25% din sibieni) si sunt nemultumit si de faptul ca 50% din sibieni nu au mers la vot desi multi dintre ei sunt nemultumiti.

Rolul meu in lume nu este sa ajut oameni asa cum crezi, asta e doar o cale. Rolul meu cred ca e sa schimb mentalitati, deci poate odata si ordini sociale asa cum le numesti tu. Nu sunt Isus sau vreun profet care imparte mila si compasiunea. Sunt adeptul non-violentei si non-discriminarii si de peste 10 ani incerc sa ii fac pe sibieni sa inteleaga ca EI SINGURI se pot ajuta prin educatie, schimbare de mentalitate, gandind mai mult la ceea ce ii inconjoara.

Asta incerc eu. Si nu ma las batut. Viata merge mai departe! Asa si eu voi merge mai departe cu actiunea comunitara si sociala, dar voi schimba registrul si caile pentru ca cele alese pana acum nu au mers.

Ma bucur sa vad ca multi oameni mi-au trimis zilele astea mesaje de sustinere sa erg SINGUR mai departe si sa-mi construiesc propria mea echipa. Asa cum unii stiu multi au insistat sa candidez ca independent la Consiliul Local. Eu am zis ca inca nu e timpul meu. Poate peste 4 ani… Dar sa vedem ce ne aduce soarta….

***
Asa cum stiam presa sibiana fiind detinuta de oameni de afaceri, ei insisi implicati in politica direct sau indirect, presa urmareste aservirea catre anumiti candidati. Asta era de asteptat. Ce nu m-am asteptat a fost ca multi ziaristi s-au transformat peste noapte in agenti electorali ai unor candidati uitand obiectivitatea. Nu stiu cat a fost decizia sefului si cat decizia personala la multi dintre ei.

M-a intristat cand o STIRE in campanie nu mai era stire… decat daca plateam. Nu am vrut sa platesc si de aici a urmat boicotul. Apoi alti jurnalisti faceau prozelitism politic…. Of of. As putea reda aici discutii de pe Messenger din campanie ce par incredibile pentru omul de rand…

Dar gata campania, acum toti suntem iar prieteni si mergem la bere. Sau asa cred ei. Eu unul, spre deosebire de multi, nu pot sa ma indoi ca trestia in bataia vantului, cu riscul de a ma rupe in doua, eu merg mai departe pe aceasi linie. Cred in dezvoltarea personala, dar la Sibiu avem mai ales aplecarea la dos personala….

***
Oare cati ziaristi au citit programe electorale ale candidatilor? Ca oamenii de rand mai niciunul nu au citit. Cum am spus si azi catorva jurnalisti: Sibianul ce a mers la vot si a votat FDGR, habar nu are ce a votat. A votat pe principiul un VOIEVOD si echipa sa, oricare ar fi ea. Nimeni nu a citit statutul FDGR. Aceasta organizatie sau partid sau ce o fi are ca scop declarat „promovarea si apararea intereselor etnicilor germani”. Nimic rau in asta, doar e o organizatie etnica, doar ca unde e doctrina? Unde e dreapta, stanga, centru etc? Nu sunt extremist, nici nu discriminez, asa cum cei apropriati mie stiu asta. Dar in democratie avem o mare responsabilitate a votului, dar, din pacate, folosim acest drept ca turma, din automatism, asa cum am scris alta data.

***
In campania asta Sibianul a disparut ca ziar tiparit, a ramas online. Sibiu Standard se zvoneste ca nu mai are nici el viata lunga, mai ales ca PDL nu a castigat presedentia Consiliului Judetean Sibiu si risca sa fie izolat de o alianta nefireasca FDGR – PNL – PSD. Tribuna ramane vesnica (pomenire!) 🙂 Iar Monitorul, vai Monitorul, oficiosul de partid/ONG al FDGR probabil va reinvia cu publicitatea de la administratia locala ce o va primi (asta daca nu o ia toata Tribuna). Saptamanalele vor merge inainte asa cu greu, cum au facut-o si pana acum.

Asta e presa scrisa locala, cu ea defilam…..