Primaria vrea toti banii nostri

Daca va uitati pe site-ul Primariei Sibiu la sectiunea proiecte supuse dezbaterii publice veti gasi un nou proiect privind taxele si impozitele pe 2009.

Recunosc ca nu ma pricep la finante dar mi-a atras atentia ca iar in 2009 impozitele si taxele vor fi marite cu 20%. Aceasta majorare se face conform Legii 571 din 2003, articolul 287. Chestiunea care nu se spune dar reiese din studiul legii respective este ca Primaria Sibiu mareste an de an impozitele cu cota MAXIMA admisa de lege, adica 20%.

Imprumuturile dese si mari ale Primariei Sibiu pentru renovarea centrului istoric, constructia aeroportului sau a pietei Garii se regasesc in impozite mereu marite. Nu platesc turistii ci sibienii an de an. Problema nu e ca se fac aceste investitii, de altfel binevenite. Problema e ca ele costa mult peste pretul pietei – vezi cosurile de gunoi sau bancile din centru sau Piata Garii. Mai mult unele nu sunt imperios necesare. Adica prioritatile sibienilor nu sunt cosmetizarea continua a centrului ci cartierele de case si blocuri fara asfalt sau fara canalizare. Ele trebuiau sa fie o prioritate dupa faza initiala de renovare a Centrului. Dar Centrul Istoric se renoveaza continuu, fara sfarsit.

In proiectul Primariei privind taxele si impozitele pe 2009 nu se maresc taxele pentru spectacole, reclama, si cele hoteliere – adica cele adresate turistilor.