nTLD-urile pentru bloguri

Mereu am considerat ca noile extensii ce au inceput sa intre pe piata in urma cu aproximativ doi ani de zile (nTLD) vor avea o rata de adoptie relativ mica in primii 5 ani de zile datorita faptului ca sunt foarte putini care stiu ce inseamna domain hack si cat de eficienta poate sa fie personalizarea.

Insa am vazut la Suzy ca deja a adoptat un nTLD pentru blogul personal si mi s-a parut foarte isteata miscarea asta.

Domains On Smartphone Shows Internet Websites And Information Addresses
foto via GraphicStock

Inca de la bun inceput am considerat ca noile TLD-uri sunt bune pentru domain hacks si pentru consolidarea brandului (fie el si personal) insa niciodata nu le-am considerat ca o alternativa la extensile traditionale atunci cand vine vorba de anumite nise sau profile de site.

Desigur, exista o oarecare reticenta in adoptarea unui nTLD pentru a forma sau consolida un brand atunci cand vine vorba de bloguri, iar unul dintre motivele ce justifica reticenta asta e si pretul relativ mare al unor extensii in raport cu altele, precum si frica unora ca un nTLD n-o sa apara in Google la fel de bine ca un gTLD.

E drept ca pretul poate sa constituie un impediment, insa mai mereu apar oferte pentru cele mai comune nTLD-uri si de ceva vreme extensia nu mai reprezinta un factor dominant in algoritmul folosit de Google la pozitionarea siteurilor in rezultatele de cautare.

Cei 2/3 dintre romanii de pe Facebook ce au la nume “Photography” au acum ocazia sa-si faca un brand propriu achizitionand un domeniu .photography de exemplu:

Screen Shot 2016-01-22 at 08.29.36

Samsarii de masini au la randul lor posibilitatea sa achizitioneze un domeniu .auto unde sa-si expuna masinile aduse din {Germania|Austria|Elvetia} si folosite foarte putin de {o batrana|un avocat|un doctor} care le-a {tinut in garaj|dus doar pana la piata|folosit sa mearga la servici}.

Desigur, lista cu extensii si idei poate sa continue la nesfarsit, iar cel mai probabil apogeul interesului pentru nTLD-uri in ceea ce priveste blogurile o sa fie atins abia dupa lansarea extensiei .blog. Deocamdata nu se cunosc date exacte privind lansarea, insa toate informatiile par sa indice c-o sa se lanseze in acest an.

P.S. Contine linkuri de afiliat asa ca daca nu vreti sa ma “imbogatiti” nu dati click pe linkurile cu bold.