Lipsa de originalitate

Pe langa lipsa de viziune si determinare ce caracterizeaza o mare parte din blogosfera romaneasca se pare ca mai exista si o mare lipsa de originalitate.

Astfel, in timp ce rasfoiam prin beciul blogosferei am dat peste blogul unui constantean ce a tinut mortis sa copieze designul si functionalitatea unui alt blogger. Ba mai mult respectivul a si publicat un articol in care-si arata mandria fata de aceasta fapta de vitejie:

Screen Shot 2015-04-09 at 19.16.00N-am reusit sa inteleg niciodata ratiunea din spatele unei astfel de actiuni la fel cum n-am reusit nici sa inteleg cu ce anume l-a ajutat pe cel care a copiat. E drept ca cel care avea tema originala s-a obosit sa-l bage in seama pe cel care i-a copiat-o si astfel i-a dedicat un articol. Dar totusi, “faima” asta e descurta durata fiindca postarile noi apar, iar postarile vechi dispar de pe prima pagina si cu siguranta nimeni nu cauta pe Google “cine i-a copiat tema lui zoso” ca sa ajunga la articolul in cauza si implicit sa-l viziteze si pe cel care a copiat.

E drept ca exista bloggeri cu idei bune, bloggeri ce dau indicatii bune privind usurinta utilizarii, functionalitate si design si nu in ultimul rand privind performanta. Dar totusi de la a urma niste sfaturi pana la a copia la propriu un design e drum cam lung.

Dar lipsa de originalitate nu e o noutate in blogosfera romaneasca fiindca se copiaza articole intregi, sau fisiere media fara ca sursa sa fie mentionata in vreun fel si asta din pacate e motivul pentru care nivelul blogosferei scade, iar cititorii se reorienteaza.

In mod ironic pana si “marii” bloggeri au ajuns mai nou sa publice macar odata pe saptamana o serie de dudui in fundul gol fiindca aparent in ziua de azi nu prea ai cum sa-ti mai atragi cititorii decat daca recurgi la postari de mahala.

Si totusi, in timp ce majoritatea blogurilor scad in ceea ce priveste calitatea, vad zilnic bloguri care cresc, bloggeri care scriu putin si bine si care imi dau motive sa-i citesc in continuare.