Periodic, Agenţia de ocupare a forţei de muncă ne cheamă cu mic cu mare la un târg de locuri de muncă. Aceste evenimente cerute de şefii din Bucureşti sunt de obicei fără efect imediat. Ele sunt doar o metodă de justificare a acestei agenţii care, sincer nu îşi are sensul, ca multe altele.
Dar nu vreau să analizez aici necesitatea unei agenţii de stat, ci piaţa forţei de muncă din Sibiu. Dacă eşti tânăr, ai terminat o facultate şi te avânţi pe piaţa muncii locale rişti să dai cu capul de un zid. Trăim un paradox la Sibiu: avem foarte multe locuri de muncă disponibile, ce mereu rămân o parte vacante, dar avem şi cei mai instruiţi şomeri. Cum vine asta? Ei bine, la Sibiu, toţi angajatorii caută patru categorii de personal: muncitori, ingineri, agenţi vânzări şi secretare. Restul, nimic. Apropo, Sibiul a fost în 2007 Capitala Culturală Europeană.
Noile investiţii sibiene caută forţă de muncă din domeniul tehnic, calificată şi necalificată. Agenţii, fie ei de vânzări şi cei imobiliari, sunt foarte căutaţi, dar fiind o meserie prost plătită şi obositoare e mereu refuzată. Se mai caută secretare, numite adesea asistent manager. De curiozitate am sunat la câţiva angajatori care scoteau acest post la concurs. Iată un dialog:
– Bună ziua, mă interesează postul de asistent manager!
– Bună..ăăă….păi…ăăăă…păi…pentru dumneavoastră?
– Da, pentru mine.
– Păi noi vrem o fată, singură, tânără….hăhă…ştiţi, dumeavoastră sunteţi bărbat!
Cam aşa au fost toate conversaţiile. Asta ca să îi lămuresc pe cei de la Agenţia pomenită mai devreme care spun că au grijă să nu fie discriminare la angajare.
Ce te faci în Sibiu dacă ai absolvit litere, arte, orice în afară de inginerie. Poate găseşti un post de suplinitor printr-un sat uitat de lume. Sau îţi schimbi profilul şi ajungi secretară, dacă ai avut norocul să te facă părinţii fată şi sexy. Dacă nu, te apuci de propria afacere, dar rapid îţi dă statul una în moalele capului prin taxe şi impozite. Şi aşa ajungi fără loc de muncă. Nici măcar şomer nu te mai poţi numi pentru că asta e o categorie aparte de care se ocupă Agenţia amintită. Şi atunci te întrebi că degeaba ai învăţat atâţia ani, degeaba ai 131 IQ, îţi iei bilet dus de Italia, Spania sau Anglia şi pleci să lucrezi ceva degradant acolo, dar plătit mai bine ca un director de aici. La muncă!
Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania