La ce e bun un diesel iarna?

IMG_5748

Daca ati condus doar masina pe benzina la viata voastra, sau n-ati condus deloc, niciodata, atunci habar n-aveti la ce e bun un diesel iarna si ca sa va lamuresc musai sa va spun o povestioara scurta.

Se face ca aseara era bucatareasa in greva si nu prea aveam ce manca. Asa-i pe aici prin Spania, foamete, asa ca sa nu cumva sa va treaca prin cap sa veniti.

Mno’ si cand face bucatareasa greva nu prea ai ce sa-i faci. Ori faci foame ori te duci la vreo crasma ordinara si cumperi ceva de mancare. Sa comanzi mancare acasa nu e o solutie viabila aici la noi pentru ca doar niste asiatici trimit pe cineva cu mancare pana aici in sat si intr-una din zile mi-a venit curierul alora cu mancarea prin punga. I-a cazut de pe scooter si se facea ca nu stie nimic. In fine, nu mai divaghez.

Fortat de imprejurari m-am urcat in masina si m-am dus la o crasma ordinara, genul ala de crasma clasica ce pare ca n-a mai fost modernizata de pe vremea lui Franco (un fel de Ceausescu al spaniolilor) si care are asa o aura de santieristi, gen cum avea Kontiki in Sibiu. Apropo, pentru astia care nu sunteti din Sibiu, daca ati fost in Sibiu si n-ati mancat o ciorba la Kontiki ati trait degeaba.

Revin, crasma asta ordinara e la vreo 3 km. de sat si cum un diesel iarna porneste greu si se incalzeste si mai greu am batut cateva cuie de frig pe drum, mai ales pentru ca am pus pe mine o geaca subtire de blugi (se zice blug sau blugi? ca nu m-am obisnuit inca cu neologismele astea).

Ajuns la crasma am comandat niste pa amb oli pentru cina (o sa va explic cu alta o cazie ce e, dar va las o poza mai jos) si am cerut niste ensaimada pentru desert (si despre asta o sa va scriu candva):

IMG_5752N-aveau ensaimada asa ca m-am uitat pe meniu si in loc de ensimada le-am cerut o tarta de whiskey fara sa am prea mare habar ce e aia. Doamna de la casa s-a uitat cam suspect la mine si mi-a explicat ca tarta de whiskey e cu inghetata si ca de obicei nu dau la pachet pentru ca le e frica sa nu cumva sa se topeasca.

I-am explicat doamnei ca sunt vreo 4 grade afara (erau 3,5 de fapt) si ca n-are cum sa mi se topeasca la temperatura asta:

IMG_5748Convinsa ca n-o mint cu acest aspect, desi tinuta mea contrazicea faptul ca e o temperatura chiar asa de joasa pe afara, doamna de la casa mi-a recomandat sa nu dau drumul la caldura prea tare in masina pana nu ajung acasa ca spar putea sa dispara tarta de whiskey din caserola.

Ei bine, la auzul unei astfel de recomandari i-am spus femeii sa stea linistita ca sunt cu o masina pe diesel si ca nu exista nicio posibilitate ca masina respectiva sa inceapa macar sa bage putina caldura in cei cativa km. pe care-i aveam de facut pana acasa.

Asa ca daca iarna aveti ceva delicat de transportat, gen un cadavru, sa stiti ca o masina pe diesel e alegerea potrivita pentru ca o sa se incalzeasca foarte foarte greu, iar dovada in acest sens o aveti in imaginea de mai jos unde apare tarta de whiskey (sunt sigur ca erati curiosi) in toata splendoarea ei desi dupa cum ati putut vedea in imaginea anterioara clima masinii era setata pe 20 de grade:

IMG_5753