Imparatul Iulian sta in coliba

Am dat azi peste un superb reportaj despre Imparatul rromilor Iulian ajuns in Valcea. Ziarul Impact Real din Valcea ni-l prezinta pe “marele” imparat cum sta intr-o coliba dintr-o colonie din Valcea, desi are palate la Sibiu. Poza aferenta articolului e sugestiva: in fata colibei e parcata limuzina imparatului… Va las sa va desfatati cu acest articol in Impact Real.

Doar un citat sa va ofer din material, pentru ca nu ma pot abtine. Suntem totusi in secolul 21, intr-o tara civilizata si totusi…. cititi:

Tigãncilor li se extirpã clitorisul sã nu simtã plãcere

În legãturã cu marginalizarea femeilor si obligarea acestora sã se cãsãtoreascã, sau sã se „logodeascã” de la vârste fragede, una dintre cele mai delicate probleme ale comunitãtii rrome, tot mai des adusã în actualitate chiar în Uniunea Europeanã, împãratul Iulian spune cã a încercat sã o stopeze, dar fãrã prea mare succes. Acesta recunoaste de altfel cã „logodirea” nu este singura problemã a femeilor din comunitate. „Familiile care pãstreazã traditia mai au si acum obiceiul sã extirpe clitorisul femeilor de mici, ca sã nu mai simtã plãcerea. Operatiile se fac de obicei în familie, de câte o femeie în vârstã, care se pricepe. În felul acesta, femeile nu mai simt plãcere, si sunt supuse bãrbatului. Pot face copii si fãrã clitoris. E un lucru vechi de când lumea si a devenit un obicei. Chiar dacã ai încerca sã-i opresti, ei vor continua sã facã acest lucru, pentru cã asa au fost învãtati. Ce, la români nu existã moase comunale care pot întrerupe sarcini ori de câte ori mamele doresc acest lucru? Obiceiurile vechi nu pot dispãrea asa usor în România, oricât de mult ar dori UE. Cãsãtoriile timpurii se fac din acelasi motiv, pentru ca fetele sã nu ajungã la adolescentã sã o ia razna. Când ajung în perioada aceea, ele au deja copii si responsabilitãti, asa cã nu mai pleacã de acasã dupã bãrbati. Cu cât iei o fatã mai tânãrã de nevastã si-i faci un copil pânã la 15 ani, aceasta devine maturã din vreme si nu mai are timp si chef sã se mai îndrãgosteascã sau sã mai facã dragoste. E un lucru sigur si demonstrat. Pe la 14-16 ani, orice fatã virginã tinde sã se îndrãgosteascã si normal, îsi ia câmpii. Însã când descoperã experiente noi la vârstã mai micã si devine chiar si mamã, mai încolo, fetei nu-i mai arde de fãcut dragoste”, spune împãratul Iulian, care afirmã cã a dat chiar un decret împotriva cãsãtoriilor timpurii, pe care însã „supusii” sãi nu prea îl respectã. „Atunci când îi întreb spun cã fac petrecerile acelea doar pentru logodnã, nu pentru cãsãtorie, asa cã nu prea ai ce sã le faci”. Împãratul spune cã, în urmã cu doi ani, a demarat un program complex de constientizare în rândul rromilor, cu privire la dezavantajele pe care le aduc aceste cãsãtorii între copii care nu de putine ori nu apucã nici mãcar sã-si încheie ciclul gimnazial. „Am încercat sã-i convingem pe ai nostri cã nu este bine ce fac, dar deocamdatã, în tara noastrã, românii fac legea si nu Uniunea Europeanã. De fapt, acum nici nu mai stii care este tigan si care nu. Sunt si tigani mai blonzi decât dumneata, s-au amestecat. Sunt si fete românce care se cãsãtoresc cu ai nostri si fac copii. Pãi, dacã are casã, masinã si bani, ce-i mai trebuie?”, se mai întreabã împãratul.”