Identitatea culinara a Sibiului

Sunt oare cetatean german sau italian? Asta ma intreb ori de cate ori trec prin centrul Sibiului. Pentru ca toate localurile ma ademenesc cu produse si denumiri italiene ori germane. Produsele romanesti abia le gasesti. Noroc ca meniurile sunt inca si in limba romana!

De curand fosta cofetarie Aroma din Piata Mare a fost renovata si redenumita Piazza Grande. De parca nu aveam vreo 25 de pizzerii in Sibiu. Inteleg ca sibienii nu sunt pretentiosi si vor doar pizza, dar mai lasati-ma! Stiam de la patronul primului restaurant spaniol din Sibiu, care la doua luni de la deschidere nu avea clientela pentru ca lumea venea si cerea pizza si el nu servea. Apoi a luat un cuptor de pizza si afacerea a inflorit in detrimentul adevaratilor gurmanzi, printre care ma numar!

De vreo 4 luni restaurantul La Turn din Piata Mare si-a schimbat proprietarul. Se pare ca Alin Dobrin a dat prea multe tunuri si a pierdut si acel spatiu in favoarea unui italian stabilit in Agnita. Ghiciti cum se va numi noul restaurant? “La Torre”!

Printre atatea denumiri italiene si altele germane, ma gandesc la turistii straini care se simt la inceput pierduti la Sibiu, crezand ca au nimerit in Italia sau Germania.

Traditionalismul romanesc il mai regasim in cateva restaurante din centru si de la periferie, dar prea putine. Oricum sunt pentru pluri-culinarism si abia astept restaurante indiene, marocane etc ca de pizzerii m-am cam saturat!

Căutări: