Bebelusul mort sau despre lipsa de maniere a doctorilor

Cei ce stati la curent cu stirile din Romania ati vazut/auzit despre cazul din Focsani, Vrancea in care o femeiei a nascut o fetita, care de fapt era moarta, si care de fapt era baiat. Acum ca nu ati inteles nimic, inchipuiti-va ce simt parintii zilele acestea.

Cazul e mediatizat si intens comentat, mai ales pe Realitatea TV, dar este infiorator reactia medicilor, a directorilor spitalului, ASP, Colegiul Medicilor etc Dincolo de faptul daca a fost o simpla eroare administrativa sau o noua grava eroare medicala, problema de baza ce o ridica acest caz, in opinia mea, este lipsa de „bed side manner” a medicilor. Hai sa va explic acest concept de care medicii romani nu auzit sau nu le pasa.

Bedside manner” s-ar traduce cu „empatia fata de pacient”, grija manifestata si aratata de doctor si personalul medical pentru trairile pacientului. Daca ajungi in spital cu o boala sau in urma unui accident, nu esti o masinarie defecta care ajunge la service auto, ci un OM. Ca orice om ai sentimente, ganduri si ai vrea sa stii ce ti se intampla. Doctorii ar trebui sa arate mai multa empatie pentru tine ca pacient, ar trebui sa iti explice pas cu pas tot ce iti vor face. Dar, va intreb, cati dintre voi ati ajuns pe mana doctorilor si nu v-au explicat nimic. Multi doctori se lauda cu rata lor de success medicale, dar majoritatea ar pica lamentabil la „empatia fata de pacient”. Doctorii romani de prea multe ori vad in pacient doar o masina (sau unii un sac de bani) si nu vad un OM.

Nu vreau sa generalizez. Dar realitatea cruda a sistemului medical romanesc arata ca majoritatea personalului medical trebuie reciclat serios in a-si privi pacientii ca fiinte umane si a le acorda interesul cuvenit.

Vreit si exemple? Stiti voi destule din Sibiu si toata tara. Medici ginecologi care urla la paciente sau le iau la misto, altii care fac avansuri la pacientele si nesimtitii care iti cer bani inainte de a-ti face ceva. Reclamatiile impotriva lor sunt putine. Si cele care sunt, sunt atent ingropate de Colegiul Medicilor. Nici Procuratura nu se prea agita sa miste lucrurile si iaca o casta s-a format. Sunt printre ei si oameni carora le pasa.

Prefer un medic bun profesionist, dar si atent cu mine, care sa ma inteleaga si sa imi explice ceea ce face, decat unul care se lauda cu nu stiu cate carti si operatii majore, dar nu e in stare sa ma priveasca in ochi ca un OM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *