Cultura pe piine saseasca

Sibianul ne-a anuntat de vreo 2 zile ca fosta Filarmonica este in proces de renovare pentru a deveni restaurant cu specific sasesc. Am vazut de mult ca se lucra inauntru si stiam ca FDGR are intentia sa o inchirieze pe bani grei. Acum am aflat si cine a luat spatiul, patronul de la Sobis, care la alegeri a candidat la Arpasul de Jos pentru primar si a pierdut. Acelasi patron care in Arpasul de Sus are pastravaria si motelul Albota, acelasi om care prin sondajele sale anunta politica FDGR. De fapt Hans Martin Muller, ca despre el e vorba, e membru FDGR. A emigrat din Romania in comunism si s-a intors sa investeasca aici. Firmele lui sunt multe si toate prospere.

Acum problema e ca ne dam oras cultural dar transformam spatiile de cultura in restaurante sau le lasam in ruine sau le sub-finantam. Hmmm. Oare asa trebuie sa procedeze un oras cultural?

Va fi restaurant, si inca unul mare datorita spatiului, asta e. Nu ne putem opune dreptului de a beneficia de o proprietate privata a FDGR-ului. Problema apare insa ca maharii carora le e destinat se pare restaurantul vor veni cu masinile lor de fitze si unde le vor parca? Strada Filarmonicii este deja supra-aglomerata. La asta oare s-au gandit? Sau vor face ca la Hotelul lui AnaOil ce va deveni Golden Tulip, de pe Str. Scoala de Inot unde Primaria i-a alocat parcari din spatiul verde si din cele publice. Pe Filarmonicii nu e spatiu verde, dar cu siguranta vor aparea in dreptul noului restaurant parcari rezervate pentru restaurant, ca de…