Experimentul social Ocna Sibiului

Duminica am fost la Ocna Sibiului. Vara asta am fost deja de cateva ori asa ca e timpul sa trag unele concluzii despre acest oras-statiune candva de interes national, acum ajuns doar de interes regional, dar cu posibilitate de crestere. Nu va spun despre proprietatile terapeutice ale apelor de acolo, pentru ca gasiti in alte locuri astfel de informatii.

Mi se pare interesant acest la ca experiment social. Astfel locurile de agrement au fost impartite in trei zone: lacurile naturale, strand si complexul Helios. Acum Complexul de la Strand, stiut a fi al lui Motanu e la concurenta cu cel de 4 stele de la Helios. De ce Ocna Sibiului a devenit un experiment social foarte interesant? Pai in primul rand atrage mii de amatori de baie si tratament in fiecare weekend senin de vara. Si unde sunt mii de oameni sunt si diverse categorii sociale. Cum majoritatea vin din Sibiu, Ocna a devenit un bun barometru al mediilor sociale ale acestui oras.

Astfel la lacuri unde intrarea e 6 lei si oferta e variata in materie de lacuri si terase e grosul poporului. Clasa saraca si medie se regasesc aici. Tineri si mai toti batranii.

La strand la Motanu’ intrarea e 13 lei si ai 3 lacuri mici cu apa putin sarata. Deja pretul mai piperat desemneaza clasa medie a Sibiului alaturi de baietasi si fete cu mici fitze.

Si daca vorbim de fitze am ajuns si la a treia locatie: Complexul Helios, situat in buza strandului lui Motanu. Aici desi ai doar doua bazine intrarea e 30 de lei! Dar sa vedeti ce masini de fitze erau in curte. Problema era ca nu toate au incaput asa ca multi imbogatiti peste noapte din Sibiu, sau fii si ficele lor, au trebuit sa si le lase pe strada alaturi de Dacii…vai!! Mercedez, BMW si Audi ultimele tipuri stateau la coada sa intre la Helios.

Astfel am vazut segregarea sociala a Sibiului la Ocna Sibiului. Copii de bani gata cu masini de ultimul tip si lanturi de aur mari la Helios. La Motanu clasa medie amestecata cu micii fitzosi si la lacuri poporul!

Aceeasi segregare sociala o vedem si in anumite baruri si restaurante din Sibiu.