Fondurile europene au adus limbaj de lemn si bani cheltuiti aiurea

In toate domeniile, dar comunicatul de presa ce il voi reda mai jos este poate cel mai ,,stralucit” exemplu de cum poti accesa si cheltui bani europeni AIUREA. Asta va spune unul care a muncit in ONG-uri fara bani europeni vreo 10 ani. Proiectul descris de organizatori mai jos este exemplul clasic al proiectului de succes pe fonduri UE: limbaj de lemn european, cuvinte cheie fara consistenta in viata reala, si obiective si actiuni iluzorii.
Sa analizam:
este un proiect adresat responsabililor, personalului salariat și voluntarilor activi în ONG-urile românești” – competentele si instrumentele de care se vorbeste au fost deja insusite de societatea civila in ultimii 20 de ani prin vreo 500 de proiecte asemenea finantate de altii. Cel mai mult ma enerveaza ideea de baza a proiectului care vine sa invete ONG-urile responsabilitate sociala s de mediu de parca am fi acum iesiti din comunism si nu dupa 20 de ani de societate civila. Pai NOI astia din ONG-uri ii invatam de ani buni pe AIA de la firme si institutii despre responsabilitate sociala si de mediu!!!!

Dintre obiectivele proiectului am remarcat grandoarea lor… doar ca multe deja au fost facute de ani buni de altii in Romania:
„o platformă online interactivă şi colaborativă, Societal.ro, ce va oferi funcţionalităţi de reţea socială și resurse documentare, pentru facilitarea schimbului de idei, învățarii comune şi parteneriatelor destinate promovării dezvoltării durabile” PAI BINE mai oameni buni, dar ati uitat cate astfel de platforme nationale sunt si s-au facut pe bani grei. De ce trebuie sa reinventam roata?!!

Apoi se vorbeste de organizatii pilot si promotori ce vor fi formati. Asta cu promotorii e deja amuzanta. UE a tot bagat bani in tot felul de promotori si mediatori care dupa terminarea proiectelor nu i-a mai folosit nimeni (mediatori sociali, romi etc). Frectii la picior de lemn fara sustenabilitate.

Sa nu mai spun de organizatiile care fac proiectul, de care nu am auzit… Asociația REPER21 si Asociația CRIES.

Se mai vorbeste in proiect de adaptarea instrumentelor contabile la nevoiele ONG (lucru bun si necesar, dar cam existent in practica, intrebati un contabil bun), dar nu se spune cat este valoare proiectului si contributiile….asta asa de transparenta. Dar nici detalii despre istoricul organizatiilor care fac proiectul nu se dau…ceea ce denota lipsa de responsabilitate si transparenta. Uite idee de proiect pe bani UE (papati de cine trebuie): transparenta in aplicarea Legii 544 de institutiile publice.

Mai jos tot comunicatul cu pricina:

Responsabilitatea socială si de mediu a ONG-urilor.
Valori și instrumente

Decembrie 2010
București

„Competente și instrumente pentru adoptarea responsabilității sociale și de mediu în cadrul organizațiilor societății civile” este un proiect adresat responsabililor, personalului salariat și voluntarilor activi în ONG-urile românești. Conferința de lansare a avut loc vineri 3 decembrie 2010 și a strâns peste 120 de reprezentanți ai sectorului non-profit. Derulat în următorii trei de ani, proiectul va oferi un set de beneficii directe unui număr de peste 500 de organizații neguvernamentale.

Proiectul este implementat de către Asociația REPER21 împreună cu Agenția ANPCDEFP și Asociația CRIES și este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul său este să ofere asistență ONG-urilor românești pentru adoptarea principiilor dezvoltării durabile – echilibrul mediului, echitate socială și eficacitate economică – în cadrul propriilor activități si proiecte.

Premisa proiectului este că responsabilitatea socială și de mediu poate aduce beneficii importante sectorului non-profit. O strategie coerentă de responsabilizare ar dinamiza ONG-urile românești, îmbunătăţindu-le imaginea în faţa cetăţenilor, facilitându-le accesul la finanţări și conducându-le la identificarea unor bune practici şi la realizarea unor proiecte cu valoare de exemplu pentru mediul de afaceri şi actorii publici.

Organizațiile participante la proiect vor fi implicate într-un proces de învăţare comună, vor investiga și analiza întreaga paletă de efecte sociale, de mediu şi economice generate de activităţile pe care le desfăşoară, vor experimenta un set de instrumente concrete de responsabilizare ce le vor permite aplicarea principiilor dezvoltării durabile în organizaţiile lor.

Principale instrumentele dezvoltate de proiect în următorii trei ani sunt:
• o platformă online interactivă şi colaborativă, Societal.ro, ce va oferi funcţionalităţi de reţea socială și resurse documentare, pentru facilitarea schimbului de idei, învățarii comune şi parteneriatelor destinate promovării dezvoltării durabile;
• un ghid de responsabilizare, “Călătorie spre centrul Proiectului”, care va propune ONG-urilor un set de soluţii şi recomandări practice ţinând cont în egală măsură de aspectele de guvernanță, sociale şi de mediu, pentru o abordare integrată a demersului de responsabilizare;
• 16 proiecte-pilot ale organizatiilor neguvernamentale, în cadrul cărora vor fi puse în practică și experimentate recomandările şi soluţiile propuse de ghid;
• o reţea de 80 de promotori, care vor participa la o serie de sesiuni de formare și vor difuza la nivel naţional demersul de responsabilizare și instrumentele dezvoltate prin proiect.

În cadrul conferinței de deschidere a proiectului a fost prezentată și lansată platforma Societal.ro, care își dorește să devină, în următorii trei ani, principala comunitate online a organizațiilor non-profit din România interesate de adoptarea responsabilității sociale și de mediu.

Ca primă resursă a platformei, 35 de reprezentanți de ONG prezenți la conferință au oferit interviuri video cu referire la misiunile, obiectivele, grupurile țintă și racordarea la principiile dezvoltării durabile ale proiectelor lor, incheiate, în derulare și viitoare.

„Cunoaștem multe organizații neguvernamentale a căror contribuție este indispensabilă pentru dezvoltarea și echilibrul societății. E adevărat, această contribuție este „non-profit”, adică nu este remunerată prin tranzacțiile pieței. Insă ea nu este nici măcar evaluată și contabilizată corespunzător!
Instrumentele contabile folosite în prezent au fost concepute pentru a asigura buna funcționare a pieței și nu “măsoară” decât valoarea produselor și serviciilor vândute/cumpărate. De exemplu, nivelul de activitate al unui ONG care lucrează pe baza de voluntariat și donații nu se regăseste în “cifra de afaceri”. Deci lipsa unor instrumente specifice sectorului non-profit explică de ce activitățile ONG-urilor sunt încă insuficient înțelese, evaluate și gestionate.
Prin proiectul Societal ne propunem să dezvoltăm un set de instrumente care să permită ONG-urilor să își măsoare, extindă și eficientizeze contribuția la dezvoltarea durabilă. Numeroase organizații și-au însușit deja valorile dezvoltării durabile: eficacitatea economică, echitatea socială și echilibrul mediului. Acum au nevoie de instrumente!” (Bogdan Gioară, manager de proiect și președinte al Asociației REPER21).

Detalii suplimentare:
contact@reper21.org
www.reper21.org
www.societal.ro

Proiectul „Competenţe şi instrumente pentru adoptarea responsabilităţii sociale şi de mediu în cadrul organizaţiilor societăţii civile” este organizat de Asociatia REPER21 în parteneriat cu ANPCDEFP și Asociația CRIES și este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3: Acţionăm împreună, Domeniul major de intervenţie 3.3: Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativelor pentru partenerii sociali şi societatea civilă.

Pentru mai multe despre Programul Operaţional Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, vizitaţi site-ul www.fseromania.ro