Festival de teatru sau de circ?

fits-2009-sibiu

Saptamana trecuta am publicat in Sibiu 100% un comentariu despre festivalul de teatru de la Sibiu, sub acest titlu. Articolul a a generat numeroase comentarii pro si contra. Voi ce spuneti? Va redau mai jos comentariul meu…

Unsprezece zile Sibiul a fost din nou gazda celui mai mare festival de teatru din România. FITS 2009, ajuns la a 16-a ediţie a adus zeci de spectacole din ţară şi din lume. Am remarcat anul acesta spectacolele stradale. De la an la an, acestea nu mai au prea multe lucruri în comun cu arta teatrală, cu circul, da. Poate nu înţeleg eu teatrul contemporan, deşi am ceva experienţă în domeniu. Dar ca simplu privitor am asistat la manifestările catalogate culturale, oferite gratuit sibienilor şi turiştilor în centrul istoric. Sincer am avut impresia de bâlci.
Elefantul motorizat însoţit de actori vopsiţi în indieni sau parada costumelor tradiţionale, plus oameni îmbrăcaţi în greieri şi furnici. Genul acesta de manifestări atrag atenţia în zona pietonală din centrul Sibiului, dar cam atât. Lumea se opreşte ca la circ şi se miră. Copiii admiră costumele şi pleacă. Apoi spun că au văzut festivalul de teatru. Dar oare la asta se rezumă teatrul? În programul festivalului au fost multe piese în spaţii acoperite, fie ele neconvenţionale sau convenţionale. Cele descoperite nu au avut succes datorită ploilor care au stricat pla nurile organizatorilor.
De pildă, o reprezentaţie a piesei Metamorfoze s-a amânat de două ori din cauza vremii. O reprezentaţie s-a ţinut, deşi vremea era neprielnică. Actorii dârdâiau în timp ce jucau într-un bazin de apă. La final, un actor asiatic a fost dus cu Salvarea la spital. Nu spun că toate reprezentaţiile de la FITS 2009 au semănat cu un spectacol de circ. Au fost multe piese de valoare interpretate admirabil. Dar cele din spaţiul public au semănat cu circul şi nu au avut mai nimic din arta teatrală. Poate şi de aceea spectatorii acestor reprezentaţii au fost doar trecătorii şi nu unii veniţi special pentru a le vedea. Sibienii încep să aibă un simţ artistic tot mai dezvoltat. Câteva tobe şi indieni dezbrăcaţi sau un elefant care scoate fum pe la spate nu mai impresionează decât copiii.