Festival de teatru sau de circ?

Saptamana trecuta am publicat in Sibiu 100% un comentariu despre festivalul de teatru de la Sibiu, sub acest titlu. Articolul a a generat numeroase comentarii pro si contra. Voi ce spuneti? Va redau mai jos comentariul meu…

Festival de teatru sau de circ?  Unsprezece zile Sibiul a fost din nou gazda celui mai mare festival de teatru din România. FITS 2009, ajuns la a 16-a ediţie a adus zeci de spectacole din ţară şi din lume. Am remarcat anul acesta spectacolele stradale. De la an la an, acestea nu mai au prea multe lucruri în comun cu arta teatrală, cu circul, da. Poate nu înţeleg eu teatrul contemporan, deşi am ceva experienţă în domeniu. Dar ca simplu privitor am asistat la manifestările catalogate culturale, oferite gratuit sibienilor şi turiştilor în centrul istoric. Sincer am avut impresia de bâlci.
Elefantul motorizat însoţit de actori vopsiţi în indieni sau parada costumelor tradiţionale, plus oameni îmbrăcaţi în greieri şi furnici. Genul acesta de manifestări atrag atenţia în zona pietonală din centrul Sibiului, dar cam atât. Lumea se opreşte ca la circ şi se miră. Copiii admiră costumele şi pleacă. Apoi spun că au văzut festivalul de teatru. Dar oare la asta se rezumă teatrul? În programul festivalului au fost multe piese în spaţii acoperite, fie ele neconvenţionale sau convenţionale. Cele descoperite nu au avut succes datorită ploilor care au stricat pla nurile organizatorilor.
De pildă, o reprezentaţie a piesei Metamorfoze s-a amânat de două ori din cauza vremii. O reprezentaţie s-a ţinut, deşi vremea era neprielnică. Actorii dârdâiau în timp ce jucau într-un bazin de apă. La final, un actor asiatic a fost dus cu Salvarea la spital. Nu spun că toate reprezentaţiile de la FITS 2009 au semănat cu un spectacol de circ. Au fost multe piese de valoare interpretate admirabil. Dar cele din spaţiul public au semănat cu circul şi nu au avut mai nimic din arta teatrală. Poate şi de aceea spectatorii acestor reprezentaţii au fost doar trecătorii şi nu unii veniţi special pentru a le vedea. Sibienii încep să aibă un simţ artistic tot mai dezvoltat. Câteva tobe şi indieni dezbrăcaţi sau un elefant care scoate fum pe la spate nu mai impresionează decât copiii.

13
Lasă un răspuns

13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
newest oldest most voted

Calin, parada aceea a costumelor nu era circ, ci era parte a unui proiect despre influenta costumelor populare in teatru…avea cap si coada, expo in sine era la Casa Artelor. Elefantii au fost doar de circ, dar au prins devreme ce TVR a crezut de cuviinta sa transmita despre festival doar imagini cu ei. Au mai fost si alte spectacoloe stradale (Firefingers cu jocuri de foc, Bamboozled si Pandora cu caramizi…)Dar miezul e in teatru, indoor.Dar cum sa atragi oamenii indoor daca nu vad nimic in afara? Tu daca ai fi big star ti-ar place sa joci Richard III in… Read more »

cibinensis

Calin are dreptate. Teatrul in sine -daca vorbim despre teatru- ar trebui sa se incadreze in genul de la mama lui ca arta. Daca vrem sa facem o parada (gen parada Disney, Thanksgiving, Gay etc) schimbam denumirea. Exista slava Domnului posibilitati de nominalizare a circariei. O disociere intre genuri e necesara. Mai intervine o situatie, anume aceea a mesajului. Tinerii si lumea mai nepregatita pot afla chiar si pe strada ca pe langa Guta si alte vedete istanbuliene (termenul de manea este parca descris de catre Cantemir vorbind despre un gen muzical turcesc)exista si Shakespeare ori Moliere. Cred ca tine… Read more »

OK. Sa nu va mai aud ca va plangeti ca nu ati putut intra la spectcole. La “Richard III” al Teatrului Mahghiar de la Cluj sala a fost doar 3/4 plina, si era una dintre highlight-urile FITS. La “Titus Andronicus” al japonezilor, la fel. La Hamletmaschine tot asa. Imbulzeala a fost la Faust si Woyzeck la Simerom, insa acolo lumea s-a dus asa, ca e spectaculos. Daca era in Radu Stanca, nu erau atatia oameni. La spectacolele de la Sindicate sala a fost mereu 3/4 plina.

Ce ciudat e votul. Cei mai multi au votat ca a fost fiasco total. Sunt sigur ca acele persoane nu au dat un banut sa vada o piesa, s-au limitat sa priveasca ce era gratuit in centrul orasului si sunt la fel de sigur ca nu au mers special pentru asta, ci doar erau in trecere. Piese outdoor sunt toate speciale, inedite, ciudate si bineinteles ca nu sunt pe gustul multora. E drept ca cei de la Plasticiens Volantes au ridicat stacheta anul trecut cu showul lor care a fost genial. Halal e tot ce pot sa spun!!! Daca era… Read more »

Tandarica

Bai Caline, daca tu esti jurnalist cum te dai s-a dus dracu’ jurnalismul in tara asta. Tampiti ca tine au sa duca la falimentarea presei. Scrii la o foaie volanta, de publicitate, care se distribuie gratuit. Daca ar fi pe bani, nu ar cumpara-o nimeni. Pune mana pe o carte si citest-o, mai intra pe site-uri si vezi ce se-ntampla si la alte festivaluri, ia-ti bilete la spectacole (ca nu te invita nimeni),citeste cronici de spectacole,intereseaz-te de trupele care au fost invitate si ce vor sa spuna ele si abia dupa aceea sa incepi sa te gandesti (daca poti)sa scrii… Read more »

lili

Ce ma distreaza inversunarea unora! Probabil ca sunt persoane care s-au numarat printre organizatori. Felicitari pentru eveniment, dar trebuie sa acceptati si criticile. E de inteles ca fiecare cand organizam ceva ne asteptam ca toata lumea sa aprecieze, insa, oamenii sunt liberi sa-si dea cu parerea. Nu cred ca oamenii care au comentat la articolul lui Calin din Sibiu 100% nu au facut-o pentru ca i-ar fi influentat acele randuri, ci pentru ca asteptau o ocazie sa-si spuna parerea. Cred ca pentru un organizator sunt bebefice aceste pareri, pentru ca altfel festivalul de anul viitor poate deveni mai bun. Este… Read more »

Lilica far' de frica

Pacat ca porti o parte (Slava Domnului)din numele unui mare om de cultura, pe care nu cred ca l-ai citit. Dar te intreb: Tot mata imparti gratuit si Justitiarul? Sau e o simpla coincidenta. Sa fiti cu ochii pe mine!

Cu voturi sau fara voturi, FITS va merge pe linia care este. Degeaba vrea popoprul circ in Piata mare sau nu, cultura e cultura, iar standardul Festivalului nu se coboara numai ca sa inteleaga si piti si coca cate ceva. Cultura nu e pentru toti- asta nu vrea nimeni sa inteleaga. TV ul e pentru toti… Clubul e pentru toti…

Cultura -cum spui tu, e pentru toti. Si atunci care ar fi diferenta? Cultura face diferenta intre clasele sociale. E definitorie. Profu X merge la teatru si opera, Gigi fermecatoru de cartier merge in cluburi.Intre noi e un sant adanc. Si ca sa fim sinceri de tot, asa si trebuie sa fie. Nu il poti face pe Gigi sa stea 3 ore la un Shakespeare, dar il poti face sa se zgaiasca 10 minute la un acrobat pe picioroange, pentru ca el doar atata poate procesa. Sa se bucure si el nitel de FITS la nivelul lui. Nu mi se… Read more »