Cristi Paturca a lasat cantecele. Mihnit, a plecat…

Cristi Paturca a lasat cantecele. Mihnit, a plecat...  Cristi Paturca a murit ieri. Bolnav, sarac, uitat de lume. Un Andrei Muresanu al Pietii Universitatii cum spuneau unii pe atunci. Dar cine mai tine minte golanii, Piata Universitatii si cantecele acelea sublime ale lui Paturca. Nimeni… Acum avem Noii Golani, copie desueta a celor din 1990. Avem manele, hip-hop si alte muzici lipsite de fond… Versurile melodiilor revolutionare s-au pierdut in negura timpului, chit ca au trecut doar 20 de ani. Generatia post-decembrista nu le mai intelege si de aceea decadem socio-politic an de an. Nu mai avem fond, doar forme. Este plina Romania de forme…. goale. Mai jos cateva melodii compuse de Paturca in 1990….

11
Lasă un răspuns

11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
newest oldest most voted
TOLONTAN

dupa cum stii fiecare perioada are moda ei.
Ei uite ca moda lor,sau timpul lor a trecut.
Din pacate unii au fost uitati sau marginalizati,inclusiv de media ca doar e mai important Leo sau Crudu…nu Caline
Toti avem o vina in ai face uitati pe unii sau altii.
Doar ca unii ramini pereni…aici e hiba, hai sa facem ceva pt societatea romaneasca sisa ii reamintim petoti care au aduc un aport citusi de mic.
Incepi d ta Caline ?

TOLONTAN

mi am adus aminte de ceva… ARTIST FIIND DACA NU VINZI cazi in derizoriu…prima regula a celebritatii astistice Daca nu vin milioane sa te vada incet te infunzi in anonimat. De aceea nu intelegea dl Grigore dirijorul,mare artist ce sa zic , si dl Pruteanu,Domnul sa l ierte,de ce unii MANELISTI rezista pe piata si muzica clasica este mai apatica ,ca si pondere. Tot asa cu Paturca , a fost un GENIU,pt aceea perioada cintind teme care au prins atunci f bine dar sau devalorizat cu trecere anilor, din pacate. Oarte a cui vina…inadaptabilitatii dinsului,schimbarii orientatilor muzicale sau schimbarea polilor… Read more »

Joska

Scuze ca intervin,dar nu m-am putut abtine cand vorbesti de genuri de muzica si pui manelele in rand cu ele.
Sunt genuri de muzica si sunt manele,asa cum sunt pietre pretioase si pietricele colorate,metale pretioase si imitatii din fier,cupru sau alte aliaje ieftine.
Apoi e total de rasul curcilor sa-l pui “salamul” intr-o comparatie cu Wagner.Pentru ca nu iti place un anumit gen sau autor de muzica,cantaret etc.nu inseamna ca nu-i apreciezi ca valoare.Nimeni nu pune la indoiala valoarea lui Wagner.
Dar spune ceva despre valoarea manelelor,in afara ca pe unii ii lasa cu lacrimi cu un text lacrimogen ieftin.

Joska

Sa aiba odihna usoara…
Pe multi ne-a bucurat in 90,din pacate am fost totusi prea putini…

TOLONTAN

@JOSKA SCUZE dar chiar nu aiinteles, eu vb de alte genuri sau compozitori a caror muzica nu o inteleg,nu vibrez,dar asta nu ma impiedica sa i RESPECT. Asa cum ziceam sa fim TOLERANTI si sa nu mai tot blamam pe unii sau altii. Iar comparatiile pecare le faci oare in ce calitate o faci… Ai fost vreodata la 1 singur concert de muzica clasica sau la teatru… Asa ca sa stiu cu cine vb. Sa stii ca eu lacrimez si la muzica lui Paturca,iglesias,Cohen,Verdi ,pt ca sunt un romantic… Dar sa stii ca ne a bucurat pe toti ,Paturca, doar… Read more »

Joska

@Tolontan…n-am ce respect sa am pentru “manele” ca muzica,dar asta nu inseamna ca nu-i respect pe cei ce asculta manele,e problema lor ce le place sau ce apreciaza. Aici nu-i vorba de toleranta sau intoleranta,e vorba de ce este valoros sau fara din punct de vedere cultural. “Ai fost vreodata la 1 singur concert de muzica clasica sau la teatru…”…nu cred ca are vreo relevanta,snob nu sunt stai linistit. “Dar sa stii ca ne a bucurat pe toti ,Paturca”….eu m-am referit la “putini” in context cu Piata universitatii. “unul zicea ca va abandona trupa sau nu dar va cinta si… Read more »

Alex

@j
spune mi te rog ce este valoros in ziua de azi in Ro.
Si daca se creeaza ceva…
toti dorim se parem intelectuali si sa fim educati dar blamam totul,un erudit nici nu intra in comentarii sterile si rautacioase.
Nu te critic perso,si nu incerc sa te combat in fiecare virgula a ta.
Pace tie .
De fapt artistic ca sa ai valoare ,trebuie sa mori…cred.

ps nu sunt un aparator fervent al Maneleleor, dar cum bine stii
SA DEA PRIMUL CU PIATRA CEL FARA PACAT

IN LOCUL MANELISITLOR POATE SA FIE ORICE ALTCEVA…DE AICI …TOLERNATA
PE CURIND

TOLONTAN

@JOSKA
FIECARE CU EDUCATIA SI CREDINTA LUI, NU CREZI.

Joska

@TOLONTAN
AI DREPTATE,DAR AMANDOUA SE POT SCHIMBA SI EVOLUA.

TOLONTAN

@JOSKA
POT EVOULA CIT DORESC DAR E O PRB
TRADITIILE SE PIERD SI IMPLICIT IDENTITATEA NATIONALA.
DECI MULTI FACTORI CONTRBIUE ,NET,NECREATIE,FURT INTELECTUAL,SUBIECTIVITATE,RASISM,ETC
UITAM ADEVARATELE VALORI CACI SUNTEM PRINSI IN CAPCANA COMERCIALA COTIDIANA SI SINCER CRED CA SUNT MULTI CARE NICI NU STIU BINE GEOGRAFIA SAU ISTORIA TARII…ASA BAZIC…CA DOAR NET UL E DOAR PT MESS ETC
OK , LASA FIECARE CREDE CE DORESTE

PS AI VAZUT CA PUTEM FI SI NORMALI,NOI 2 CA SI CEILALTI SI NU TREBUIE SA NE IMPUNEM PARERILE
PE CURIND

Joska

@Tolontan,eu sunt deschis oricand cu oricine pentru discutii argumentate,poate chiar ma las convins in unele idei,la randul meu mi-ar place sa pot convinge.
Urasc insa comentariile unora,jignitoare sau aruncate de dragul de a fi pe blog , care in esenta nu spun nimic.