Conteaza pentru cineva cifrele astea?

Am observat in ultima perioada un trend in zona de servicii din domeniul IT si nu numai, iar trendul respectiv consta in afisarea pe site a unor statistici precum cele de mai jos:

Screen Shot 2015-07-12 at 13.15.01

Pe langa astea mai sunt si alea care arata cate share sau like are pagina pe Facebook, Twitter etc. si alea care arata cat % skill are un oarecare in ceea ce priveste un program, limbaj de programare etc.

Eu unul nu le-am dat niciodata importanta la fel cum nu dau importanta nici testimonialelor pentru ca majoritatea sunt asa din burta, sau alese pe spranceana si ma gandesc ca poate nu sunt singurul care considera toate datele astea irelevante pentru ca important e calitatea portofoliului si capacitatea de a indeplini un deadline.

Sa luam spre exemplu cazul de mai sus unde firma respectiva (nu mai stiu care pentru ca am captura asta de ecran de mai bine de un an) se lauda ca are 11 servere online si 236 de servere virtuale online. Asta inseamna ca pe 11 dedicate a facut 236 virtuale ceea ce presupune o medie de 21 de servere/nod, o cifra relativ mare zic eu. Desigur depinde foarte mult si hardware-ul si software-ul folosit la virtualizare dar din start mie imi sugereaza faptul ca s-ar putea sa vorbim de overselling ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca firma respectiva mizeaza pe calitate si nu pe cantitate.

Pe urma mai e un aspect si anume cel al siteurilor gazduite, pentru ca da o cifra exacta si ma indoiesc de faptul ca au o metoda de a determina exact cate siteuri se gazduiesc fara sa aiba acces direct si sa citeasca numarul de zone DNS si de vhost-uri din configuratia Apache de pe fiecare server in parte.

Sarind peste aspectul asta hai sa trecem la treaba cu numarul de share, like etc. pe social media. Cu ce anume ajuta lucrul ala? Daca o postare are suficiente likeuri sau shareuri atunci obligatoriu am sa-i dau si eu like sau share?  Ce inseamna suficiente sau insuficiente? Sau daca nu prea ai activitate pe social media cu ce te-ar ajuta sa apara acolo valori de la 0 la 5?

Si nu in ultimul rand auto-estimarea procentuala. Vad la multi pe pagini personale trecute valori de genul 73% Photoshop si ma intreb de unde stie oare ca e 73% si nu 52%? Si situatia asta ma face sa-mi pun intrebarea “de ce l-as contracta pe asta cu 73% si nu pe ala cu 100%?”

Mi se pare destul de absurda defilarea cu cifre irelevante si desi incerc de ceva vreme sa-i inteleg rostul nu prea am cum.