Cine a fondat Sibiul?

Articolul de deschidere din Sibiu Standard de azi m-a facut sa rad si apoi sa urlu de furie. Articolul prezinta un studiu realizat de Colegiul Brukenthal printre tinerii sibieni. Si iata cateva afirmatii aparute in ziar:

“Multi dintre tinerii absolventi de liceu din Sibiu cred ca orasul lor a fost fondat de daci si romani.” Si care e gresela domnilor ziaristi? Sibiul, ca orice asezare urbana importanta are o istorie foarte veche. Stiu ca autorii studiului fiind sasi sustin ideea ca Sibiul a fost infiintat de sasi. Fals! Rareori in istoria dezvoltarii oraselor se poate vorbi REAL de cineva care a infiintat un oras. Sasii au creat comunitatea lor, devenita apoi Hermannstadt pe pamantul folosit si populat (sunt dovezi arheologice) de romani. Romani ce se trag din daci si romani. De altfel sub Biserica Evanghelica din Piata Huet s-au gasit ramasitele unei Basilici Romane, centrul unei asezari.

Nu stiu cata valoare stiintufuca poate avea un studiu facut de profesori de liceu si elevii lor, dar e ingrijorator faptul ca si ziaristii sustin aceste idei prezentandu-le de bune.

A doua problema a studiului este ca a cautat diferente intre etnii mai ales romani si sasi din punctul de vedere al tinerilor. Sub acoperirea ca vor sa vada multiculturalismul intrebarile se pare au fost menite pentru a vedea la tineri care este atitudinea fata de sasi. De aici si titlul articolului (aberant si fals! – pot demonstra): “Tinerii sibieni, complexati de sasi”. Si iata si demonstratia afirmatiei false din studiu si din titlul articolului prezentata chiar in articol: “Interiorizarea sentimentului de apreciere a spiritului german, poate chiar de inferioritate fata de acesta, e sesizabila in randul adolescentilor sibieni prin raportul non-raspunsurilor oferite”, se mai arata in studiul elevilor.” Asta e un argument? Non-raspunsurile? Adica daca eu ma abtin sa comentez la un studiu facut de sasi, unde trebuie sa ma exprim despre sasi, inseamna ca sunt inferior?!?!

PS: Am schimbat titlul la sfatul unui prieten pentru a nu crea si eu mai multa confuzie. Termenul corect ar fi de “fondat” sau “intemeiat” si nu “infiintat”. De altfel in text am precizat ca un oras nu poate fi inffintat, ci creste de la sine prin aportul cetatenilor ce il formeaza. Mea culpa! 🙂

6
Lasă un răspuns

6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Ioana Frunzescu

dumnezeule mare, m-am ingrozit cand am citit! Dobre ar putea fi incultura in persoana!Scrie discriminatoriu ( in stil) si rasist, aproape fascist.E exaltarea superioritatii unei etnii.Si e fals.Nu stie nimic de castrul roman Cedonia, nu stie ce fel de sasi au ramas in Sibiu, nu stie ca prin lege, in Romania, nu poti da denumirea de Hermannstad unui oras daca nu are minim 20% locuitori de acea etnie si ca e un abuz facut in acest sens la Sibiu, cica, din curtoazie, pentru a atrage si asa investitorii straini.De tipul lui Koel al lui Iohannis? Sibienii nu sunt frustrati, doar,… Read more »

Dan Tomozei

Calin, acesti impostori care scriu fara creier in presa locala, dar mai ales fara nici un fitru redactional (pentru ca nu mai sunt oameni cu carte in redactii) devin o boala sociala! Cum isi permite un ziar care se pretinde la standarde europene, sa scrie asemenea imbecilitati? Cum o scoala romaneasca, finantata de la bugetul statului poate promova astfel de proiecte? Daca liceul german a ajuns atat de jos, este greu de neimaginat ce va urma peste cativa ani. Dar vinovati sunt cei care ne conduc, politicienii si cei alesi de sibieni sa ne conduca spre imbecilizarea in masa. Stefan… Read more »

razvan pop

sunt cateva observatii istorice de facut: 1. orasul nu are nici o legatura cu dacii si romanii. Ei nu au avut o asezare pe aici. Biserica ce exista sub biserica evanghelica este o biserica ROMANICA si nu romana, adica in stilul specific secolelor 11-12. Cedonia de care ne tot legam, nu prea stim unde este, nu este nici macar presupusa dpdv arheologic. Dupa cum ii stim pe romani ei nu construiau in lunca ci pe deal apropiat de un curs de apa, pe un promontoriu (cum e la Boita), iar cel mai apropiat promontoriu este in Gusterita, dar acolo arheologii… Read more »

razvan pop

prietenul tau a gresit. toate orasele se infiinteaza, se fondeaza.

Calin Blaga

Razvan – eu i-am dat dreptate prietenului meu desi e o chestie de semantica putin sesizabila. “A inffinta” e folosit adesea la noi fie pentru orase, firme etc, dar avand inclus cuvantul FIINTA cred ca e discutabil…. dar ce ne batem noi capul cu semantica din asta complicata! Ideea in sine conteaza!

razvan pop

din punctul asta de vedere ai dreptate si asa inteleg modificarea.