Cine a fondat Sibiul?

Articolul de deschidere din Sibiu Standard de azi m-a facut sa rad si apoi sa urlu de furie. Articolul prezinta un studiu realizat de Colegiul Brukenthal printre tinerii sibieni. Si iata cateva afirmatii aparute in ziar:

„Multi dintre tinerii absolventi de liceu din Sibiu cred ca orasul lor a fost fondat de daci si romani.” Si care e gresela domnilor ziaristi? Sibiul, ca orice asezare urbana importanta are o istorie foarte veche. Stiu ca autorii studiului fiind sasi sustin ideea ca Sibiul a fost infiintat de sasi. Fals! Rareori in istoria dezvoltarii oraselor se poate vorbi REAL de cineva care a infiintat un oras. Sasii au creat comunitatea lor, devenita apoi Hermannstadt pe pamantul folosit si populat (sunt dovezi arheologice) de romani. Romani ce se trag din daci si romani. De altfel sub Biserica Evanghelica din Piata Huet s-au gasit ramasitele unei Basilici Romane, centrul unei asezari.

Nu stiu cata valoare stiintufuca poate avea un studiu facut de profesori de liceu si elevii lor, dar e ingrijorator faptul ca si ziaristii sustin aceste idei prezentandu-le de bune.

A doua problema a studiului este ca a cautat diferente intre etnii mai ales romani si sasi din punctul de vedere al tinerilor. Sub acoperirea ca vor sa vada multiculturalismul intrebarile se pare au fost menite pentru a vedea la tineri care este atitudinea fata de sasi. De aici si titlul articolului (aberant si fals! – pot demonstra): „Tinerii sibieni, complexati de sasi”. Si iata si demonstratia afirmatiei false din studiu si din titlul articolului prezentata chiar in articol: „Interiorizarea sentimentului de apreciere a spiritului german, poate chiar de inferioritate fata de acesta, e sesizabila in randul adolescentilor sibieni prin raportul non-raspunsurilor oferite”, se mai arata in studiul elevilor.” Asta e un argument? Non-raspunsurile? Adica daca eu ma abtin sa comentez la un studiu facut de sasi, unde trebuie sa ma exprim despre sasi, inseamna ca sunt inferior?!?!

PS: Am schimbat titlul la sfatul unui prieten pentru a nu crea si eu mai multa confuzie. Termenul corect ar fi de „fondat” sau „intemeiat” si nu „infiintat”. De altfel in text am precizat ca un oras nu poate fi inffintat, ci creste de la sine prin aportul cetatenilor ce il formeaza. Mea culpa! 🙂