Ce suma nu te face sclav?

chains-19176

Odata la cateva luni observ ca reapare subiectul sclavilor romani de prin diaspora. Evident metaforic vorbind, lucrul in diaspora si simplul concept de viata in diaspora se asociaza cu sclavia de catre o serie de ignoranti care cred ca au ceva concret de spus.

Tin minte ca in urma cu vreo cativa ani m-am implicat intr-o polemica pe Facebook dupa ce niste consateni au dat un anunt de angajare pe Facebook si au specificat clar cerintele si oferta. Cautau persoane care sa se incadreze intr-un segment de varsta specific si n-au spus mai exact de ce fac lucrul asta, iar marii ganditori ai satului si-au dat imediat in petec considerand faptul ca respectivii vor sa pacaleasca fetele ca sa le duca la produs. Inchipuiti-va ca anuntul de angajare era pentru Olanda, raiul tuturor exceselor si perversitatilor in opinia multor dobitoci.

Cei care promovau anuntul au explicat ca motivul pentru care cauta segmentul de varsta respectiv tine de o serie de subventii pe care le ofera statul si ca datorita respectivelor subventii se putea oferi un salar cu vreo 25% mai mare decat normal. Era vorba de munca necalificata si se oferea cazare si masa, iar salariul ajungea undeva la vreo 300 de euro pe saptamana (platit saptamanal fiindca era vorba de munca exclusiv sezoniera).

Dupa ce s-a clarificat destul de bine contextul s-au trezit apostolii traiului bun si al muncii decente si au sarit de indata sa spuna ca salariul e mult prea mic. Unul dintre ei mai exact, un tantalau care intre timp a ajuns si consilier fiindca se aciuase pe la PNL incerca sa-mi explice mie faptul ca si lui i s-a oferit sa mearga sa lucreze in Spania pe 1000 de euro si a refuzat pentru ca n-a vrut sa fie sclav in Spania pe 1000 de euro.

Acuma judecand dupa logica lui inteleg ca sa muncesti cu acte in regula pe 1000 de euro in Spania te face sclav, in timp ce muncind in Romania, adeseori la negru pe nici 200 de euro te face un angajat liber. Si nu era singurul care gandea in felul asta.

Ori din experienta stiu ca 9 din 10 romani plecati sa lucreze pe afara n-au ales sa plece fiindca nu aveau ce lucra in Romania ci fiindca erau nemultumiti de veniturile lor, de ce conditii aveau la munca sau pur si simplu serviciul pe care-l aveau nu se ridica la asteptarile lor. Nu stiu sigur daca toti au reusit sa gaseasca prin alte tari un servici mai bun, mai usor sau mai decent, dar stiu sigur ca absolut toti au gasit un servici mai bine platit.

Ba mai mult stiu sigur ca toti cei care au plecat sa lucreze in regula prin afara tarii au ajuns sa trimita in tara familiei cel putin salariul pe care l-ar fi castigat daca lucrau in Romania.

Si poate ca povestea asta era in fond un non-subiect daca niste formatori de opinie ignoranti precum Moise Guran nu l-ar prelua si l-ar transforma intr-un subiect destul de ingrijorator:

Nu creșterea în sine e problema, ci faptul că această creștere nici nu-i ține pe români să mai plece sclavi pe plantații prin Italia, dar nici nu-i ajută să evolueze profesional, aici, în România.

via

Orice taxare a muncii, productivitatii, educatiei si experientei il tine pe angajat intr-o conditie de sclavie pentru ca taxarea excesiva la care recurg guvernele socialiste si neo-liberale ii constrang si restrang angajatului o serie de drepturi fundamentale.

Astfel conform unor tantalai care cred ca au un cuvant de spus, sa muncesti in diaspora pe bani mai buni si in conditii mai bune esti sclav, in timp ce sa muncesti in Romania la vreun buticar infect care te plateste la negru sub minimul pe economie nu.

Halal dovezi de logica si perspicacitate in asertiunea de mai sus.

Totusi nu doar in Romania sunt astfel de tantalai pentru ca si diaspora e plina de ipocriti care o ard zi de zi cu jelituri pe tema faptului ca e rau pe aici, departe de casa, dar niciunul nu se vrea dus de pe aici, nici macar cu japca.

Si da, stiu ca multi vorbesc in contextul aparitiei unor stiri despre exploatarea unor sarmani prosti prin diaspora, dar pe sarmanii aia i-au exploatat tot conationali de-ai lor sau macar i-au vandut strainilor ca sa-i exploateze ca strainii de capul lor nu prea au cum sa faca asta.