Despre snobi si dezamagirile lor

euro-718415

Duminica seara am iesit sa luam cina si in timp ce ne acomodam am remarcat la masa alaturata o scena de un snobism tipic.

Doua cupluri de nemti trecuti bine de a doua tinerete venisera sa ia cina pentru prima data in restaurantul respectiv. Cum bautura predominanta in restaurantul respectiv e vinul li s-a adus un meniu de vinuri si dupa intrebarile pe care le adresau era clar ca habar n-aveau ce reprezinta vinurile trecute acolo pe lista, desi majoritatea erau vinuri cunoscute.

Au ales un vin, li s-a adus butelia si una dintre femei care s-a grabit sa-l guste a intrebat ospatarul daca nu cumva poate sa-i aduca acelasi vin, dar sa nu fie Chardonnay (doh!).

Asta a fost primul semn de snobism si snobismul in cazul in care nu stiati apare doar in cazul bogatilor parveniti.

Dupa ce ospatarul a explicat ca vinurile albe comercializate contin toate Chardonnay fiindca totusi vorbim de un soi de struguri verzi utilizati la productia vinului alb, unul din domnii prezenti la masa a incercat sa schimbe subiectul reprosandu-i ospatarului ca nu comercializeaza un anume brand de vin alb, produs de unii care fac un vin rosu execrabil, dar unul alb excelent (evident dupa gusturile dansului).

Intr-un final au decis sa mearga pe un vin recomandat de cheful localului, vin care evident se potrivea de minune cu cina din seara respectiva.

Ori atitudinea asta de a emite pretentii fara a avea un minim de cultura generala privind pretentia emisa defineste cel mai bine snobismul si de fiecare data rezulta intr-o dezamagire pentru cel care o are.

Revenind pe meleaguri materne e musai sa spun ca in Romania snobii sunt usor de recunoscut fiindca majoritatea dintre ei au trecut in decurs de cativa ani si in urma unor conjuncturi de cumetrie politica de la o Dacie ruginita la ceva masina in leasing si de la buda din fundul curtii la hartie igienica Zewa cu gust de piersica.

De asemenea pe multi dintre fostii snobi ii regasesti in ziua de azi in ruina, deplangand vremuri de mult apuse (via Vali).