Cand a murit Românismul?

Isi mai aduce aminte cineva de conceptul si trairea numita Românism cu variatiunile ei român, românesc, româneste. Nu va jignesc sa va spun cine a dezvoltat teoria in anii 20-30, dar am sentimentul ca acest concept si o intreaga mentalitate ce sta ca fundament al sau au disparut, au murit. A fi roman a devenit pentru romani o rusine, o prostie, un act de lasitate. Daca te declari român si sustii conceptul de românesc esti imediat catalogat drept extremist, xenofob si asa mai departe.

Multi ne ofera exemple din alte tari. Sa fim ca germanii sau ca americanii sau englezii. Sa muncim ca japonezii. Nimic nu ne mai identifica in conceptul de românesc. Suntem instrainati de propria natie si cultura ceea ce duce la promovarea non-valoriilor in toate domeniile. Nu ati observat ce gen muzical este favoritul românilor in ultimii ani?

A fi român in România a devenit un lucru rau. A te declara si sustine ca român in România a devenit un act de nebunie. A fi român in lume a disparut de mult. Românii evita majoritatea sa-si declare etnia, devenind fracezi, nemti, americani, italieni etc.

Unde este românescul? Românii ca natie au ramas si raman in analele istoriei. Dar o natie nu exista doar prin cateva acte oficiale care spun asta ci exista prin oamenii care o formeaza si prin valorile care ii unesc. O natie are o identitate proprie, o cultura, o traire a natiei. Unde sunt toate acestea?

Vad cu tristete ca românii cred ca românii nu sunt buni sa ii conduca. Românii ii cred pe români hoti si violatori. Românii doresc vecinului român sa ii moara capra…. Cand a murit sentimentul national? Cand am renuntat la valorile nationale? De cand ne-a cuprins lasitatea de a fi român?

Eu sunt român si sustin aceasta. Nu sunt extremist, cred in toleranta si egalitate de sanse, nu cred in discriminare si sustin valoarea si idealurile umane. Sustin valoarea culturii si traditiei românesti. Sustin românismul!