Aveti parte de satisfactie la munca?

Excavator, bulldozer repair work on the road. Norway

Zilele astea am avut parte de o experienta care m-a facut sa reflect putin asupra cuvintelor lui Mikko Hypponen de la Security Innovation Day si desigur asupra muncii pe care o fac aproape zi de zi. Iar lucrul asta m-a facut sa ma intreb cati dintre voi merg seara la culcare bucurosi ca au un lucru bun si motivati sa persevereze?

Mikko si-a inceput discursul spunand ca atunci cand avea vreo 10 ani s-a gandit sa se faca medic pentru ca medicii ajuta oameni, iar el voia sa ajute oameni, insa cum nu suporta sa vada sange nu s-a putut face medic asa ca a transformat pasiunea pentru IT intr-o profesie care-i permite sa ajute totusi oamenii si sa imbunatateasca societatea. In definitiv, consultanta de securitate in IT la fel ca si programarea, inovarea si cam toate celelalte aspecte tehnice nu fac decat sa ajute societatea si oamenii sa traiasca intr-o lume mai buna si eventual mai sigura.

Mergand pe rationamentul asta Mikko a concluzionat pe final ca rolul celor care activeaza intr-un fel sau altul in domeniul de securitate informatica nu sunt oameni care ar trebui sa repare computere ci oameni care in definitiv ar trebui sa securizeze societatea impotriva unor amenintari viitoare.

Nu prea am cum sa-l contrazic deoarece fiecare recomandare pe care o fac vreodata, fie ca e vorba de un client sau de un prieten, are ca scop sa-l ajute pe respectivul sa evite o serie de probleme tehnice care pot avea un impact social major.

Astfel fiecare recomandare aparent banala: de a utiliza parole complexe si a le schimba cat mai des posibil, de a folosi un antivirus bun si nu petarde gratis, de a evita siteuri dubioase sau de a utiliza cat mai mult software cu licenta; nu securizeaza doar calculatoarele ci si societatea. Iar asta, cel putin in cazul meu, confera o oarecare satisfactie personala si profesionala dincolo de aspectul financiar.

Desigur, ideea asta a lui Mikko nu e un concept nou, dar e dificil de inteles de catre cei care nu rezoneaza cu ea. Sunt curios cata lume si-a pus vreodata intrebarea de ce medici buni stau in spitale mizere pe salarii si mai mizere sau de ce multi aleg sa se duca voluntari in zone de conflict cu riscul de a-si pierde viata incercand sa-i ajute pe altii.

Eu n-am vrut sa ma fac doctor si nici sa ajut lumea cand am fost mic, dar am vrut sa ma fac om de stiinta fiindca ma pasiona tare mult domeniul fara sa-mi dau seama ca in felul asta puteam la fel ca si un medic sa ajut societatea. Numai ca nu mi-a prea placut scoala asa ca m-am facut IT-ist. Au trecut cativa ani pana cand, in urma unor imprejurari fericite, am ajuns sa lucrez in domeniul securitatii informatice si sa fac ceea ce-mi place, asa ca parafrazandu-i pe ai' mai evlaviosi dintre noi as putea sa spun ca sunt tare complicate caile domnului. A carui domn va las pe fiecare in parte sa decideti.

In fine, nu mai divaghez, ideea e ca fara sa vreau am ajuns si eu sa ajut societatea prin ceea ce fac zi de zi, iar asta imi confera un oarecare nivel de satisfactie. De fiecare data cand primesc un feedback de la un client multumit sau reusesc sa rezolv o problema care mi-a dat mult prea multe dureri de cap ma simt mai bine si imi dau seama ca ceea ce fac nu e nici in zadar si nici fara o rasplata pe masura, pentru ca pe langa bani si aprecierea superiorilor la fel de mult conteaza si satisfactia conferita de job.

In alta ordine de idei, ca tot am vorbit de medici si satisfactie, in urma cu doua zile am fost la medicul de familie cu ala micu' pentru ca are ceva betesug, iar medicul de familie a pus un diagnostic, a conchis asupra unui tratament recomandat, dar n-a vrut sa decida de unul singur fara sa aiba si opinia unui specialist in domeniu asa ca ne-a trimis la specialist. Ieri seara ma revenit la el pentru ca, conform specialistului, e cel mai indicat sa monitorizeze evolutia mai departe, iar medicul de familie a fost foarte bucuros sa afle nu doar ca a pus diagnosticul corect ci si ca a recomandat corect atat tratamentul cat si dozajul.

Asa ca sa n-o mai lungesc prea mult. Voi aveti parte de satisfactie la locul de munca, fie el si din postura de self-employed?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *