Unde-i multa munca e musai sa fie si hodina

IMG_7509

Pentru necunoscatori, hodina e un regionalism si inseamna odihna (ce altceva?).

Imi dau seama c-am scris mult mai rar pe aici fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa exista o explicatie. De fapt mai multe.

Dupa cum spuneam pe aici in ianuarie din cauza unor factori ce nu tineau de mine ci de fostul meu colaborator a trebuit sa-mi mut sandramaua altundeva, dar mutarea respectiva a devenit la scurt timp temporara pentru ca aia la care am mutat serverele au fost sparti si santajati de ceva hackeri. Cum eu eram in colocare nu m-a afectat faptul ca li s-a spart lor baza de date, dar oamenii probabil au pierdut ceva bani, fie pentru ca le-a plecat un client important fie pentru ca si-au rascumparat datele si astfel au scumpit tarifele tuturor clientilor cu vreo 150%, in prima faza si fara nicio notificare in prealabil. Pur si simplu au trimis facturi cu noile tarife. Apoi au scos din oferta anumite servicii (mai ieftine) si si-au obligat clientii sa contracteze servicii mai scumpe care in cazul meu erau cu 400% mai scumpe decat cele contractate initial.

Evident ceea ce au facut e un abuz, insa pentru ca aveam varianta de backup nu m-am obosit sa le fac plangere nicaieri. Pur si simplu nu merita deranjul asa ca pana sa-mi expire planul platit la ei m-am apucat si am mutat datele in alta locatie.

Daca tot am facut astfel de mutari m-am apucat si am refacut anumite sisteme, precum redundanta la nivel de DNS, sistemul de backup on-site si alte alea pe FreeBSD. Dupa ce am testat diverse sisteme de operare am ajuns la concluzia ca FreeBSD e cel mai potrivit pentru astfel de chestii. Poate ca o sa explic candva (pe Zona Tehnica) si de ce.

Evident, toate astea au presupus destul de multa munca si daca nu era suficient, ei bine aflati ca am mai achizitionat si doua platforme de personalizat chestii: Mado Coloma si Regalos y Camisetas. Mi-au dat si astea cateceva de munca pentru ca siteurile au fost facute prin 2014, iar proprietarul anterior doar s-a folosit de ele asa ca a fost ceva nevoie de intretinere si mai sunt niste chestii de corectat pe ici pe colo. Planul pe termen lung e sa fac platforme echivalente si in engleza, germana si romana, dar mai e mult pana atunci.

Intre timp am activat suportul pentru IPv6 pe toate serverele si acum site-ul asta si inca vreo cateva merg si prin IPv6 nativ. Asta inseamna ca acei dintre voi care primesc IPv6 nativ de la ISP pot accesa siteurile direct fara sa mai treaca prin gateway-uri de IPv4 scutind astfel cateva zeci sau sute de milisecunde ca timp de raspuns.

Si cum munca presupune odihna pe masura, in timpul liber ne-am mutat pe plaja pentru ca pe la noi a inceput sa cam vina vara si avem locuinta cu vedere la mare. Room with a view cum spun astia:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *