Atentie la arme

Va prezint mai jos comuniatul de presa al Politiei Sibiu „Poliţiştii le reamintesc posesorilor de arme letale şi neletale atribuţiile ce le revin”

Având în vedere că în ultima perioadă de timp, la nivelul ţării au fost înregistrate evenimente cu privire la deţinerea, portul şi folosirea armelor letale şi neletale, readucem în atentia posesorilor de arme o serie de atribuţiuni ce le revin, respectiv:
Uzul de arme letale şi neletale nu poate fi efectuat decât în scopul pentru care s-a dat autorizarea şi în condiţiile prevăzute de art. 44 si 45 Cod penal.
Folosirea armelor în alte condiţii decât cele arătate mai sus, constituie săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept, fiind sancţionată cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv 6 luni la 3 ani în cazul armelor neletale supuse autorizării.
Este interzisă folosirea armei în cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau ameninţare.
În termen de 24 de ore, posesorii de arme au obligaţia de a anunţa în scris despre furtul sau pierderea armei, muniţiei la unitatea de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a comis.
Pierderea sau furtul armelor letale din motive imputabile deţinătorului atrage masura sancţionării contravenţionale cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, precum şi măsura administrativă de revocare definitivă a dreptului de port şi folosire a armelor.
Titularii de permise de armă sunt obligaţi să ia masurile necesare pentru a asigura securitatea armelor şi muniţiilor pe care le deţin şi să nu permită accesul la ele persoanelor care nu au dreptul să deţină arme sau muniţii.
Armele vor fi asigurate la locuinţa deţinătorului (este interzisă păstrarea armei în alte locuri, precum: salaşuri, garaje, gospodării anexe, locul de muncă, ateliere, cabane de odihnă sau agrement, în autoturisme, la prieteni, părinţi ori cunostinţe etc.), în cutii special amenajate, metalice sau din lemn de esenţă tare, captuşite cu tablă, asigurate cu încuietori duble şi sigure, bine fixate în podea sau de perete. Piesa a III-a sau închizătorul (de la arma cu glonţ) şi muniţia se vor păstra sub cheie în locuri care oferă securitatea deplină şi complet separat de armă.
În cazul în care arma scurtă se află asupra persoanei, aceasta se păstrează obligatoriu, ascuns vederii, în toc, pe curea sau ham, fiind strict interzisă păstrarea ei în genţi, poşete, etc.
Titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permis numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat în condiţiile Legii nr. 407/2006 privind regimul fondului cinegetic, precum şi pentru antrenament în poligoanele autorizate conform legii.
Este interzis portul armelor neletale destinate pentru autoaparare în urmatoarele condiţii:
a) în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;
b) dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecţiuni temporare în măsura să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa.