Am fost, sunt si voi fi VOLUNTAR

Citeam azi in Sibiu Standard un editorial despre voluntariat semnat Bogdan Brylynski. Am postat si acolo un comentariu, dar vreau sa spun si aici cate ceva despre asta.

Eu unul sunt de peste 10 ani voluntar la diferite organizatii. Nu sunt nici nebun, nici fanatic si mai stiu multi ca mine. Nu toata lumea gandeste asa simplist – capitalist cumzic unii: ca banul conteaza. Majoritatea voluntarilor dedicati ce i-am cunoscut sunt tineri. In timp se va forma o noua categorie de voluntari, cei de varsta a doua. Sunt deja in Romania doua tipuri de voluntari: studenti/liceeni ce vor sa urmeze o cariera si astfel se pregatesc si oameni ce deja lucreaza, au suficiente venituri si vor sa dea ceva in schimb comunitatii. Asta e voluntariatul.

Eu unul recunosc ca am facut voluntariat la multe organizatii. Am fost si sunt voluntar la diverse evenimente. Cateodata intru voluntar si in campanii politice. Toate acestea pentru ca EU cred in Democratie, cred in Voluntariat, cred ca FIECARE poate sa aduca schimbarea in comunitatea sa. Cei ce m-au cunoscut in toti acesti ani stiu prea bine principiile mele. Asta sunt si asta voi ramane. Puteti sa ma etichetati oricum: Idealist, Nebun, Haiduc, Visator etc…. EU raman ceea ce sunt: o persoana dornica de dezvoltare interna continua. Altii se gandesc de unde sa faca bani mereu, eu ma gandesc cum sa cresc ca individ impreuna cu comunitatea mea.

Am tot postat despre acest subiect in timp. Am vorbit si mai mult despre acest lucru cu multi oameni. Cred ca trebuie sa renuntam la ideile capitaliste preconcepute in care totul inseamna bani – putere. Viata e mai mult decat putere si bani.

Mergeti si fiti voluntari! Abia atunci veti intelege!

7
Lasă un răspuns

7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Brylu

Nu cred ca ai inteles foarte bine ce voiam eu sa spun. In fine. In pagina 3 a ziarului era un articol despre voluntarii pe care ii cauta partidele politice, care vor FI PLATITI. Si nici asa nu sunt de gasit iar toata lumea se plange de lipsa lor. Cam asta era ideea.

Calin Blaga

Am citit ambele articole din Sibiu Standard si editorialul si cel despre voluntarii platiti. E clar conceptul de voluntar presupune sa nu iei bani. Daca iei bani nu mai esti voluntar. Esti un angajat, un colaborator. A generaliza si a spune ca toti voluntarii sunt platiti sau ca nu mai exista voluntari e simplist dar nu real!

Anonymous

calin are dreptate, partidele nu isi recruteaza voluntari reali ci “tineri mai mult sau mai putin naivi” care vor avea aceasta titulatura, dar in schimb vor presta o munca “de jos” pentru care vor fi platiti cumva sau vor spera macar sa fie platiti intr-un fel, in caz de izbanda. vezi si voluntarii care au primit slujbe la terminarea voluntariatului. exemple de acest gen de voluntariat sunt destule in preajma noastra.

Anonymous

Radio ONG va invita joi, 8 mai orele 14.30 sa ascultati cele mai noi stiri din mediul ONG-ist si sa participati la training-ul oferit de Mirona Oreian, pe tema “Managementului Voluntarilor”.
Radio ONG este un proiect pilot finantat prin Programul PHARE 2005 – Consolidarea Democratiei in Romania si poate fi accesat pe http://www.radio-ong.ro

Claudia Popa

tema voluntariatului e una dureroasa in Romania. cum am vazut titlul, mi-au bazait neuronii :))) daca am invata cu totii de la o varsta cat mai mica sa facem anumite lucruri fara o motivatie externa, cred ca societatea ar progresa in mod hotarator…

Brylu

Si eu lucrez ca voluntar, pentru cainii fara stapan. Si, cel putin in domeniul asta, exista cate un voluntar la fiecare 10 mii de sibieni. Ceea ce mi se pare foarte putin. Poate alte domenii stau mai bine. Dar cazurile de “voluntari” remunerati exista si ii stiti si voi. La aceia ma refeream. Poate in domeniile in care te ocupi tu si Claudia nu duceti lipsa si nu pot decat sa ma bucur pentru voi. Sunteti mai norocosi decat altii.

Ioana

Brylu nu stie pe ce lume traieste…si zice ca e ziarest…de Sibiu.Cititi in acest sens, despre ziaristii deontologi de mama focului si vanduti din Sibiu… in Dacii liberi, articolul lui Tomozei.Mai vorbim dupa… Caline, bravo pentru ce scrii si pentru ce faci.POate nu stiu multi ca stai in chirie la bloc si ca nu banii au valoare pentru tine ci ce ai in cap si ce daruiesti celorlalti.