Abuzul de presa

Credeam că la 20 de ani de la căderea comunismului presa şi-a câştigat independenţa, dar m-am înşelat. Zilele acestea am fost şocat să văd cum unele publicaţii locale au tratat un subiect foarte importnat pentru Sibiu ca şi când era o bagatelă. O informaţie mică aruncată în ziar sau la TV. Un ziar însă a demolat 20 de ani de democraţie într-o singură zi.

Nu sunt doar jurnalist, ci şi activist comunitar. Mă implic în marile probleme ale cetăţenilor Sibiului voluntar. Săptămânile acestea am aflat că domnul Ilie Carabulea, mare magnat local, se pregăteşte printr-o firmă din holdingul său să facă un cartier de blocuri de 17 etaje în Pădurea Dumbrava. M-am documentat şi am început procedura de contestare a proiectului. Dar vai! Am uitat că democraţia a dispărut când e vorba de oameni cu milioane de euro în cont. La dezbaterea publică orgabizată pentru acel cartier am primit ameninţări direct de la Carabulea pentru că am demarat o petiţie online şi am informat publicul. Dar asta a fost nimic.

În ziarul ce şi l-a cumpărat la Sibiu, Tribuna, domnul Carabulea a dedicat două pagini, prima şi ultima, măreţului său cartier şi înfierării mele ca om. Mai rău ca în comunism, când tot în Tribuna puteai citi astfel de înfierări ale „elementelor nocive ale societăţii”. Normal că nu am fost atacat cu argumente pe proiect, ci la adresa mea ca om, a familiei etc. O josnicie. Am trimis un drept la replică, ce nu a fost publicat şi probabil nu vai fi publicat.

Dacă după 20 de ani de la căderea comunismului, un patron de presă poate dicta un asemenea articol şi mai există jurnalişti ca să îl scrie, înseamnă că toţi morţii de la Revoluţie au pierit degeaba, doar pentru ca un mic şofer să ajungă peste noapte miliardar şi să dea cu pumnul în masă la dezbateri publice, ameninţând pe toţi cei ce îl critică.

Pentru articolul apărut în Tribuna şi multe  altele asemenea în care diferiţi oameni sunt astfel atacaţi, acest ziar merită sancţionat de cetăţeni. Da, sancţionat pentru că săvârşeşte un abuz de presă. Abuzează de cota sa de piaţă şi puterea ce o are pentru a înşela oamenii şi a ataca simplii cetăţeni ce se opun „măreţului” patron Carabulea.

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania