Zborul 303

Ieri am zburat de la Sibiu la Madrid cu o companie romaneasca. Nu intentionez sa-i dau numele fiindca nu vreau sa le fac nici reclama nici anti reclama, insa sunt anumite lucruri pe care nu pot sa le inteleg.

Plecarea s-a facut de la deja celebrul aeroport international Sibiu, in cazul in care nu stiati nu este celebru pentru nici o performanta sau realizare mareata, ci pentru faptul ca in urmatorii ani o sa-si schimbe pozitia geografica deoarece lucrarile la infrastructura s-au facut “ca la noi” sub atenta supraveghere a domnului Klaus “treaba merge ceas” Johannis.

Desi programata la 13:45, decolarea a avut loc cu aproximativ 35 de minute intarziere, lucru absurd daca e sa tinem cont de faptul ca pe aeroportul din Sibiu aterizeaza si decoleaza maxim 10 zboruri zilnic, iar orele de check in si boarding sunt clar definite pe bilete precum si afisate in aeroport, iar personalul ar trebui sa incerce sa respecte aceste ore.

Prin check in nu am trecut, am preferat sa-l fac online deoarece compania respectiva cere taxa de 5 euro pentru check in in aeroport.

La controlul vamal am trecut repede, insa in timpul in care am asteptat am constatat ca de obicei impertinenta crasa a romanilor, indiferent de varsat sau studii care erau extrem de indignati de faptul ca nu sunt lasati sa treaca cu borcane de muraturi sau bidoane de rachiu si vin la bagajul de mana.

Desi decolarea s-a facut cu intarziere, mi-am pus mari sperante ca pilotul va face mici eforturi pentru a compensa perioada de timp pierduta, insa in realitate datorita conditilor meteo, precum si a traficului aerian intens de pe aeroportul Barajas am fost nevoiti sa ne invartim deasupra Madridului alte 20 de minute fapt ce a dus la o intarziere generala de 65 minute.

Nu are rost sa mai spun ca in general timpii de zbor sunt calculati la o viteza de croaziera medie, iar intarzierile cauzate de vremea nefavorabila sunt luate in calcul. Si totusi astfel de intarzieri sunt comune pentru companiile romanesti, insa sunt extrem de neconfortabile pasagerului daca ar fi sa ne gandim la faptul ca multi dintre noi mai au si zbor de legatura si de cele mai multe ori trebuie sa traverseze un aeroport din terminalul de sosire in cel de plecare fapt ce cauzeaza intarzieri si mai mari.