Viata de emigrant – Obtinerea rezidentei

In Palma de Mallorca, ca si in Spania de altfel, rezidenta se obtine in maxim 30 de minute prin completarea unui formular si achitarea unei taxe de 10 euro. Astfel pentru a obtine rezidenta trebuie sa va deplasati la inspectoratul de politie in orasul in care locuiti. Odata ajunsi va asezati frumos la coada, civilizat, nu va bagati in fata ca in Romania “pentru o intrebare” .

Dupa ce ati ajuns la rand cereti un numar de ordine si un formular pentru obtinerea de NIE. Nu este obligatoriu sa vorbiti spaniola, puteti vorbi si engleza, cum am facut eu, spre deosebire de Romania absolut toti politistii vorbesc engleza destul de bine. Dupa ce primiti formularul il completati si va asezati in sala de asteptare pana se afiseaza numarul vostru de ordine. Apoi va indreptati spre ghiseul care afiseaza numarul vostru de ordine, predati formularur completat si pasaportul. O doamna sau domnisoara va verifica intai daca nu cumva aveti vreo infractiune comisa pe teritoriul Spaniei si probabil in UE, si daca aveti cazierul curat va aloca un numar de NIE.

Apoi va inmaneaza un alt formular cu care trebuie sa mergeti la cea mai apropiata banca si sa platiti taxa de 10 euro. Dupa ce ati platit taxa va intoarceti la inspectorat si intrati fara numar de ordine, predati hartiile cu dovada platii si o copie dupa pasaport si primiti rezidenta.

Desi normal inainte de a obtine rezidenta este necesar sa aveti o locuinta in proprietate sau inchiriata, pe formularul de solicitare puteti trece orice adresa de corespondenta.

Rezidenta este absolut necesara in Spania, atat pentru angajare cat si pentru deschiderea unui cont in banca, inchiriere de apartament, abonamente de telefonie si internet, etc.

De asemenea daca ai rezidenta beneficiezi de reduceri de pana la 50% la transport in comun, biletele de avion contractate indiferent de destinatie, intrari la spectacole, etc.