Tragedia unui artist

A face arta in ziua de azi e din ce in ce mai greu. Am citit azi la recomandarea unei prietene un reportaj interesant (dar foarte lung) al celor de la Washington Post despre un experiment incercat de ei. Au luat cel mai valoros violonist de azi si l-au pus sa cante 45 de minute intr-o statie de metrou pentru a vedea impactul asupra oamenilor. Desi cu doua zile inainte aceeasi oameni care acum treceau prin statia de metrou se bateau pentru un bilet la concertul acestui violonist, acum nimanui nu ii pasa de muzica sa. Asta m-a pus cel mai mult pe ganduri din acest amplu reportaj.
Daca va spune cineva ca va canta un artist celebru intr-un concert, multi se arunca sa cumpere bilete, chiar scumpe. Daca acel artist celebru ia o geaca si canta la colt de strada, nimeni nu se uita la el…. Tragedia unui artist: adesea nu arta sa e apreciata, ci faima!

9
Lasă un răspuns

9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
newest oldest most voted
Lili

Unii se duc de fite sau ca sa para intelectuali, nu ca le-ar placea. Dovada e ceea ce ai scris mai sus. Unii cred ca daca te duci la opera esti mai interesant. Sa fim seriosi!

Fabi

Artist de renume mondial cantand vioara pentru un public de maxim 2 intr-o statie de metrou plina = arta:P

Ah, cred ca Washington Post ar face un articol si mai beton la noi la Thalia cand e vre-o sindrofie de aia cu Wien Ensemble…

Şi eu cred în judecata dreaptă, Călin, dar demonstraţia asta e logic greşită, pentru că ajunge la o concluzie despre un fapt bazându-se pe ipoteze privitoare la alt fapt. În primul rând, poate că oamenii de la metrou nu erau targetul lui. În al doilea rând, când eşti la metrou, eşti în drum către ceva, deci nu ai timpul fizic să stai să sorbi muzica. În al treilea rând, faima unui artist este, de regulă (cu excepţii, evident), marca valorii sale şi desigur că îţi doreşti să asculţi o piesă interpretată într-un mod original. Există snobi, slavă Domnului, dar nu… Read more »

Fabi

Pentru toate studiile tale serioase de logic nu ai dat nici un contrargument pentru ce a zis Adela. In principui, ea are dreptate, ca sa fie un studiu serios ar fi trebuit sa stea intr-o statie de metrou prin care sa treaca chiar publicul lui…de exemplu putea sta pe strada la putina distanta de locul unde are un spectacol chiar inainte de spectacol…asa ai putea zice clar ca oamenii care merg la acel spectacol si nu se opresc la artist pe strada sunt snobi. Dupa cum zice Adela oamenii din metrou merg undeva. Pe langa asta cati oameni cunosti care… Read more »

Fabi

Si apropo…faptul ca ai studiat logica clasica nu se poate numi “studiu serios de logica”.

Washingtonul nu e aşa mare? Are totuşi 4,5 milioane de locuitori…