Presa scrisa mai are totusi o sansa

Am citit mai devreme pe undeva, in treacat, faptul ca in Franta toate sectoarele de presa scrisa au inceput sa recupereze oaresce teren pe care in urma cu multi ani l-au pierdut in favoarea onlineului.

Deocamdata nu se stie ce anume cauzeaza imbunatatirea asta insa exista o serie de repere care ar putea sa explice catusi de putin situatia.

In ultimii ani siteurile de fake news au luat avant si chiar si branduri de presa candva consacrate au inceput sa publice fake news si articole mizerabile. Eu unul nu mai am niciun site de presa romanesc in feed, niciunul. Adevarul.ro e probabil cel mai elocvent exemplu in acest sens pentru ca doar la ei pe site esti nevoit mai nou sa scormonesti dupa articolele quality.

Ori lumea e destul de receptiva la astfel de chestii pentru ca multi ajung la diverse concluzii pripite pentru a afla apoi adevarul in momentul pe care savantii de pe aici l-au numit posverdad (post-adevar). Oamenii de rand ajung sa-si dea seama mai devreme sau mai tarziu c-au fost pacaliti pentru ca vorba aia, ulciorul nu merge de multe ori la apa.

Si cand isi dau seama ca au fost pacaliti, sau li se face sila de multitudinea de articole execrabile care invadeaza spatiul online se reorienteaza spre presa scrisa unde nu prea pot sa fie publicate informatii fara vreun fel de substrat si legitimitate pentru ca acolo exista alte reguli decat pe net. Unele extrem de stricte.

Iar in felul asta presa scrisa are totusi o sansa pentru ca fiecare tentativa de manipulare esuata de pe online provoaca oaresce repulsie fata de informatia publicata pe online si astfel reprofileaza cititorul.

Newspapers on wooden.