Paradoxul fugarilor

Woman in superhero costume with female friends standing behinds prison bars

Toata lumea e ocupata zilele astea cu diverse tipuri de paranoia. Unii cred ca revenirea Romaniei la feudalism sub mosierul de Teleorman e doar o chestiune de timp ce tine de pixul lui Tudorel Toader, altii cred ca o sa ajungem victime ale unei apocalipse robotice de genul Terminator acum ca faza aia cu apocalipsa zombie s-a fumat rau de tot dupa sutele de filme si seriale facute pe subiect, iar altii, destul de putini ce-i drept, jubileaza dupa ce doua persoane au sustinut doua discursuri publice, pentru ca nu-i asa cu doua-trei vorbe acele doua persoane au reusit sa le-o dea pe pizda ticalosilor care au sechestrat tara in urma cu aproape 29 de ani.

Mai sunt ce-i drept unii recalcitrati pentru ca s-au taiat salariile, dar aia, la fel ca si astia despre care ziceam ca jubileaza, nu prea conteaza statistic vorbind. N-au contat niciodata pentru ca s-au bazat pe principiul capul plecat sabia nu-l taie si i-a cam durut fix in fund de restul lumii asa ca n-am sa divaghez pe subiect pentru ca altceva voiam sa zic.

Mno’ revenind la titlu dupa scurta introducere e musai sa spun ca spre deosebire de tovarasii mei care par ocupati cu alte subiecte, eu am remarcat ca in ziua de azi, cu toata tehnologia existenta, cu bugetele marite oferite an de an serviciilor de informatii, cu incadrarile suplimentare propovaduite de marinarul Traian in cele doua mandate ale sale si cu diverse colaborari transfrontaliere facilitatea de integrarea in UE si NATO, infractorii fug din tara mai ceva decat pe vremea raposatului dictator.

Zau acum. In urma cu cateva decenii cand Securitatea folosea metode rudimentare si granitele nu erau pazite cu tehnologie de ultima ora era mult mai dificil ca lumea sa fuga din tara. Cu atat mai putin diversi indivizi si individe (ca sa nu se supere feministele care ma citesc) care erau condamnati in prima instanta si-si asteptau condamnarea finala.

Cand a fugit Sebi Ghita aveam o oarecare certitudine ca omul e destept pentru ca un prostalau n-ar putea sa puna pe picioare un grup de firme precum cel detinut de Asesoft si nici sa joace anumite carti in materie de politica asa ca m-am gandit ca totusi tablagii aia care erau insarcinati cu supravegherea lui nu aveau nici jumate din IQ-ul lui din moment ce-au fost facuti asa de usor.

Dar cand a fugit Alina Bica si apoi Mazare n-am mai fost asa sigur, si-am sa va explic si de ce. Sebi Ghita a fugit in Serbia, adica in tara vecina pentru cei care nu prea le au cu geografia, si a ales, dupa cum era si logic, o ruta terestra pentru ca trecand printr-un aeroport era obligat sa treaca si printr-un control vamal, iar asta il facea usor de localizat.

E drept c-a fost localizat si in Serbia dupa ceva vreme, dar a fost localizat datorita unor imprudente pe care probabil le-a comis fratele sau care s-a dus pe acolo sa-l viziteze. Sunt sigur ca daca statea ascuns intr-o vizuina de prin Belgrad nu-l localizau astia nici pana azi.

Acum se pare c-a fugit si Lenuta Udrea si Vlad Cosma ala, despre care trebuie sa recunosc ca nu stiu prea multe asa ca habar n-am ce hram poarta.

Problema e ca astia patru care au fugit dupa Sebi Ghita au facut-o la modul miserupist fara sa se oboseasca intr-un fel sau altul sa-si ascunda intentia sau destinatia. Au trecut prin aeroport si prin control vamal ca si cand erau cei mai onesti cetateni ai Romaniei fara ca cineva sa-si puna intr-un fel intrebari sau probleme in acest sens.

Asta desi teoretic trebuiau sa fie filati de vreun serviciu dinasta de informatii. Sau macar de o pereche de tablagii. Nu stiu prea multe despre Vlad Cosma, dar stiu ca pana in Madagascar si Costa Rica nu exista zboruri directe de pe Otopeni, deci oamenii astia au mers cu escala si le-a cam trebuit pasapoartele pentru asa ceva, pasapoarte ce de regula se retin de catre o instanta de judecata inainte ca faza procesuala de pe fond sa aiba primul termen. E o chestie preventiva ce se aplica in cazul celor plasati in arest preventiv si suspectati de oaresce infractiuni mai serioase. E drept ca Vlad Cosma n-a fost in arest preventiv (cel putin nu-mi amintesc lucrul asta, dar daca gresesc va rog sa ma corectati), insa ceilalti au trecut prin arestul preventiv si aveau condamnarile de pe fond, deci nu prea aveau dreptul sa plece din tara si erau obligati sa predea pasaportul.

Daca nu ma insel, Ponta a fost obligat sa-l predea si apoi zgaria usa pe la nu stiu ce judecatorie ca sa plece in Turcia la ceva operatie unde l-au urmarit diversi indivizi de prin servicii, iar cand s-a intors l-a predat iarasi asa ca nu pot sa inteleg cum de ceilalti au avut parte de privilegiul asta.

Singura explicatie logica pe care pot sa i-o gasesc acestui paradox e ca fuga asta a fost negociata. Cand a iesit sa vorbeasca public, Codruta a spus ca Vlad Cosma este denuntator in 12 (douasprezece!) dosare. Nu stim care dosare si nici nu cred c-o sa aflam prea curand. Oricum nu conteaza, ce conteaza e ca pustanul ala i-a cam oferit pe tava pe multi si a colaborat cu justitia intr-un mod care l-ar face invidios si pe cel mai patimas turnator la Securitate (despre Felix e vorba desigur).

Ori in cazul asta, dupa tot paradoxul enuntat mai sus se nasc doua teorii ale conspiratiei, ambele destul de plauzibile in contextul dat:

  • Astia care au fugit, desi considerati pesti mari sunt niste viermi irelevanti pe care justitia i-a folosit pe post de momeala ca sa ajunga la pestii mari si pentru ca nu avea cum sa-i exonereze de orice responsabilitate le-a inlesnit fuga pana la prescrierea faptelor de care se fac vinovati in semn de recunoastere pentru ajutorul oferit. Daca ideea asta, destul de plauzibila, se confirma atunci urmeaza niste vremuri interesante in care or sa cada oameni la care nici nu ne asteptam;
  • Mafia politica din care acestia faceau parte s-a prins, sau a aflat, ce si cum anume au turnat respectivii si i-a luat in colimator, iar cineva a considerat ca astia sunt mai in siguranta in exil decat la ei acasa sau in vreo parnaie din Romania.

Mai exista si varianta, putin probabila in opinia mea, ca cineva sa le rascumpere tacerea cu aparenta libertate din exil, desi nu prea vad indicii concrete in acest sens.

P.S. Diferenta dintre Nastase si astia e ca Nastase cel mai probabil n-a mai turnat pe nimeni. Nici Felix nu cred c-a mai turnat pentru ca daca turna nu-si lua el 10 ani asa usor.

Woman in superhero costume with female friends standing behinds prison bars