Jurnalisti in politica

Am primit un comunicat al Conventiei organizatiilor de media care m-a pus pe ganduri. Ia vedeti ce scrie in el si ganditi-va la unii jurnalisti sibieni care scriu de zor zilele acestea in timp ce sunt implicati si in camapanii electorale…. ca staff tehnic….

In contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Conventia Organizatiilor de Media (COM) din Romania reaminteste membrilor sai prevederea continuta in Codul Deontologic adoptat in 2004 potrivit careia

Jurnalistul va evita sa se afle într-o situatie de conflict de interese. Se recomanda separarea activitatilor editoriale ale jurnalistului de cele politice si economice.

COM recunoaste dreptul fiecarui cetean – inclusiv al jurnalistilor – la optiune politica si la dezvoltare profesionala. Cu toate acestea, considera ca asumarea fatisa a unei orientari politice – prin candidatura in numele unui partid sau ca independent sau prin alaturarea la staff-ul de campanie al unui candidat – contravine echilibrului si echidistantei presupuse de activitatea jurnalistica.

Ca atare, COM recomanda organizatiilor semnatare – asociatii ale jurnalistilor, ale altor profesionisti de presa, asociatii patronale sau sindicale – sa solicite membrilor lor sa isi suspende activitatea editoriala pe timpul cit sunt angrenati in activitati cu caracter politic, oferind astfel publicului garantia unui jurnalism corect si onest.

2
Lasă un răspuns

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
newest oldest most voted
Anonymous

treab asta ar trebui lipita pe usa la cei de la sibiustandard, tribuna si monitorul si restu..mai sunt si altii? eh ce mai ar trebui lipita in fruntea tuturor din presa…dar sa fim seriosi ca fiecare stie ce i-ar putea “pica” daca scrie bine…eheee…

D Tomozei

Calin, vine si ultima zi de campanie si mi-ai dat o idee. Monitorizarea pe care o facem la Liga Jurnalistilor sa includa si ziaristii care scriu despre campanie. Adica sa vedem cine, cat si cum a scris. Legat de comunicatul COM, dezbaterile la Bucuresti au fost evident aprinse, mai ales ca au fost si reprezentanti din CRP si AZR. Mai vorbim pe tema asta.